5 skarpe til designer Maria Berntsen

5 skarpe

15. februar 2015

Ugens 5 skarpe stiller vi til Design denmark-medlem Maria Berntsen, der oprindelig er uddannet civiløkonom, men har siden 1992 haft sin egen tegnestue. Maria Berntsen arbejder inden for områderne produktdesign, belysning, indretning og møbler, og har designet for virksomheder som Stelton, Georg Jensen, Holmegaard, Rosendahl og Interstudio. Hun har desuden kurateret en lang række udstillinger og vundet flere designpriser, blandt andet flere Red Dot Design Awards.


Du har designet for alle de store – Georg Jensen, Rosendahl, Erik Bagger, Holmegaard og mange andre. Hvordan bevarer du det særlige Maria Berntsen-take på designopgaver for så forskellige producenter?

Mit design er altid opstået ud fra kundens univers, og det nye design jeg netop her kan tilføje.


Hvad mener du om vilkårene for de danske designeres samarbejde med danske producenter?

De er generelt fine og ud fra en dansk standartaftale ift. royalty. Men jeg oplever også, at branchen og ens muligheder og vilkår på sigt kan ændre sig grundet internationale markedskræfter.


Du var med Design denmark og andre medlemmer på en stand på Asiens største designmesse. Hvad er efter din mening, den vigtigste lære derfra?

At vi som danske designere nyder stor respekt i udlandet, og at Kina er på vej mod at skabe egne brands. Her kan vi hjælpe med det fundament, strategi, vision, koncept og styrkelse af bæredygtighed, der skal til, for at et kinesisk brand vil kunne klare sig på eksportmarkedet.


Hvad mener du om danske designeres villighed til at prøve kræfter internationalt?

Det er vigtigt at være med til at påvirke udviklingen, der i alle tilfælde vil komme. Jeg vil gerne fremhæve Design denmark for deres støtte til os designere i at komme udenlandsk.

Hvad er dit råd til den unge designer, der skal i gang med at opbygge sit egen virksomhed?

Hav tålmodighed og vær tro dine værdier!


For tiden arbejder Maria Berntsen med en større designudvikling for Holmegaard glas.