5 skarpe til tekstildesigner Gitta Foldberg

5 skarpe

30. august 2016

Fra harvskarn til værdifuldt design

Design denmark har mødt tekstildesigner Gitta Foldberg, som driver sit eget firma på Fanø. Gitta sætter miljøhensyn og dansk-produceret unikadesign over pris. Til hendes produktion knytter der sig unikke historier, bl.a. dem, der kommer af at omdanne ‘havskarn’ til brugbart design – havskarn er alt, hvad der driver i land på stranden, både menneskeskabt og naturligt.


Du har valgt at producere og forarbejde dine produkter på Fanø, hvor du indsamler ‘havskarn’, og omsætter det til printdesign, interiørprodukter og accessories. Hvorfor får du ikke produceret dit design f.eks. i Asien, så du kan sænke produktionsomkostningerne og sælge billigere?

Jeg holder min produktion her i Danmark, fordi jeg ønsker at gøre en forskel og være med til at bevare danske arbejdspladser. Og fordi jeg i Danmark kan producere i små kvantiteter og jeg ved, at der er tænkt på miljøet i produktion. Lønningerne er også sat efter danske normer og varetages af voksne kvinder. Jeg er stolt af, at kunne være med til at gøre en forskel. Det betyder desuden meget for mig, at jeg kan kommunikere tæt med mine samarbejdspartnere, hvad angår kvalitet og udtryk.

“Jeg kan ud fra værdiløse materialer skabe et værdifuldt produkt.”

Gitta Foldberg


Du er blevet udvalgt til at lave et designprojekt for den internationale dyrebeskyttelsesorganisation World Animal Protection. Hvad går det ud på?

Via min til knytning til Fanø arbejder jeg med affald fra havet, som en af mine store inspirationskilder. Flere af mine designs er udviklet på baggrund af, hvad jeg finder dér og transformerer til nyt design. Affaldet, som er medvirkende til dyrenes død, er en skandale, og jeg arbejder som designer med denne problematik, både for at gøre opmærksom på miljøproblemerne, men også for at vise, hvor jeg finder min inspiration. Jeg kan ud fra værdiløse materialer skabe et værdifuldt produkt.

I 2014 lavede jeg en udstilling ‘HAVSKARN’ på Rådhuset på Fanø støttet af Toyota-Fonden. Udstillingen viste digital printede tekstiler inspireret af det opskyl, jeg har fundet på stranden. Jeg tilrettelagde udstillingen med foredrag om mit design og gjorde samtidig opmærksom på det kæmpeproblem, affaldet er på verdensplan.

For to måneder siden blev jeg kontaktet af World Animal Protection, som bad fem designerne komme med forslag på to design, en taske og et armbånd, fremstillet af net dumpet i verdenshavene. Som designer er det en interessant opgave at få, og måske bliver mit design valgt. I givet fald skal det produceres og sælges på verdensplan for World Animal Protection, for at gøre opmærksom på den kæmpe menneskeskabte forurening der findes i verdenshavene.

Ocean og Gitta


Værdier som autenticitet, bæredygtighed og Zero Waste betyder meget for dig i din designvirksomhed. Er der tale om indignation på miljøets vegne eller følger du en bæredygtighedstrend?

Jeg følger min hjerte og min filosofi om, at det er vanvittigt at smide noget ud, der stadig har en levetid og som kan bruges i nye design. Materialer, der er slidte og som har patina, bliver ofte smukkere med tiden, og materialet kan få ny værdi, når man viser det brugt på en anden måde og i nye sammenhænge.

“Forbrugerne er blevet vænnet til, at produkterne produceret i udlandet kan sælges til en lavere pris.”

Gitta Foldberg


Hvordan ser dit design-drømmeprojekt ud?

Mange af mine kunder er bevidste om at passe på miljøet og vil gerne købe dansk. En af udfordringerne ved at producere i Danmark er dog, at det er svært at holde prisen på produktet nede. Forbrugerne er blevet vænnet til, at produkterne produceret i udlandet kan sælges til en lavere pris. Men heldigvis er der mange, som gerne køber dansk og som ser en værdi i at design er skabt i Danmark.

Så et ‘design-drømmeprojekt’ for mig kunne være, at forbrugerne tænker mere på at handle dansk kvalitetsdesign, og at de er mere åbne for at prøve noget nyt og langtidsholdbart – ikke være så bundne af mainstreamprodukter og turde skille sig mere ud fra mængden.

“Det er tankevækkende, at det for mig er svært at finde virksomheder, som kan varetage opgaver (…), da alle har flyttet deres produktion til udlandet.”

Gitta Foldberg


Hvor placerer du dig i den danske designtradition?

Som en designer, der er praktiserer dansk håndværk og design, og som følger sine mål om at gøre en forskel, ved at producere og forarbejde mine produkter i Danmark. Det er tankevækkende, at det for mig er svært at finde virksomheder, som kan varetage opgaver, som f.eks. syning af mine tørklæder, vævning af plaider mv., da alle har flyttet deres produktion til udlandet. Jeg har valgt at lave slow fashion med fokus på færre styles, hvor der ikke produceres efter de nyeste tendenser i modeverdenen, og jeg har valgt at designe unikke prints med historie i mine egne farveskalaer. Jeg er ikke så fokuseret på, hvad modeverdenen dikterer om sæsonens farver.