5 skarpe til designer Michala Stigkjær
5 skarpe
14. juni 2018
Vi har stillet 5 skarpe til designer Michala Stigkjær, som er uddannet på reklamebureau, men i dag designer luksus sengelinned med Oeko-Tex ISO100 produktklasse 1 certifikat produceret i Danmark. Michala stræber efter at skabe tilfredshed hos den kræsne kunde, som prioriterer skønhedssøvn på første klasse, og som ønsker selv at præge sit sengelinned.
Fra grafisk designer i reklamebranchen til designer af luksus sengelinned – hvordan har det været?
Jeg havde et stort behov for at lave et kompromisløst luksus produkt, hvor jeg tog mig tid, og alt var gennemtænkt ned til mindste detalje. Da jeg tidligere har taget en uddannelse i tilskæring, og jeg altid har interesseret mig for sundhed, faldt det mig naturligt at kreere skønhedssøvn på første klasse. Søvnen er så vigtig for vores sundhed og velvære, og sengelinned er det produkt, vi omgiver os selv allermest med. Derfor blev det kompromisløst sengelinned, som blev mit luksus produkt. Det at jeg i mange år har arbejdet som grafisk designer har medført, at jeg kan udføre alt det grafiske arbejde selv. I reklamebranchen risikerer man ofte gå på kompromis med kvaliteten – sjældent må der bruges det lækreste og dyreste papir, luksus emballager, lak, guld, prægning osv. Nu kan jeg bruge lige de materialer jeg vil samt bruge den tid på det, som jeg synes, det tager. Udfordringen med min baggrund har generelt været, at jeg er meget kritisk og hele tiden sætter spørgsmålstegn ved, om det ikke kan blive endnu bedre – men det er måske også min styrke.
Det personlige præg – hvorfor er det vigtigt for dig, at den enkelte selv kan designe sit sengetøj?
Mit sengelinned er skræddersyet på bestilling, da jeg ikke ønsker at designe en standard vare, som normalt ligger på hylden i butikken. Vi er alle forskellige, nogle kan lide den ene farve, andre den anden farve – hvad vi kan lide af mønstre er også forskelligt. Derudover findes der i dag et hav af forskellige pude- og dynestørrelser i verden. Derfor har jeg fire mønstre i tre farver at vælge imellem – det er muligt at præge forside og bagside og dermed mikse de fire mønstre samt vælge lige den pude-og dynestørrelse, som ønskes. Det er for mig en bæredygtigt tilgang til design, hvor forbrugerne i højere grad knyttes til produktet, og dermed forhåbentligt beholder det længere tid.
Hvad er din designfilosofi?
Mit design skal være æstetisk smukt og harmonisk, og kvaliteten skal være i top, samtidig med at kunden selv kan præge det og derved gøre det personligt. Produkterne skal både være visuelle og taktile, så det forbliver et “must have” produkt igen og igen. Jeg vil sælge tidsløst design, som holder i længden, fremfor hurtige trends, der bliver smidt ud, lige så hurtigt som de blev købt. Jeg har til hensigt aldrig at gå på kompromis med mit design, materialerne og kvaliteten, for så ved jeg, at jeg gør mit ypperste, hvilket skaber troværdighed hos mine kunder. Jeg vil skabe tilfredshed hos den kræsne kunde, som prioriterer skønhedssøvn på første klasse, og hvor mine mønstre og farver skaber glæde og stolthed i soveværelserne rundt om i verden.
Elefant mønsteret
I mange år har jeg lavet grafisk arbejde for det danske designfirma Flensted Mobiler. I dag er elefanten fra uroen “Elephant Party”, designet af Ole Flensted i 1976, et af mine fire mønstre. At jeg bruger et gammelt dansk design i mit nye danske design, synes jeg er ret hyggeligt at tænke på.

Hvorfor dansk produktion?
Jeg synes, at det er så ærgerligt, at alt efterhånden bliver produceret i udlandet, specielt Kina, så det er vigtigt for mig at trække så meget som muligt af min produktion tilbage til Danmark, også pga. klimaforandringerne. Mine produkter bliver derfor syet i Danmark, og havde vi stadigvæk et væveri i Danmark, skulle det også væves herhjemme. Jeg er meget detaljeorienteret, og jeg vil gerne følge hele processen tæt – så er det lettere at have det hele tæt på. Derudover gør det hele processen meget lettere og mere personlig, når jeg bare lige kan komme forbi efter behov. Ulempen ved dansk produktion er, at produktionsprisen bliver noget højere pga. arbejdslønnen, men så er jeg også sikker på, at kvaliteten er i top.
Høj kvalitet & certificering – vil du sætte lidt ord på det?
Top kvalitet er et “must” for mig, og derfor har Teknologisk Institut være med på sidelinjen hele vejen og testet mine kvaliteter for bl.a. pilling, rivstyrke og farveægthed. Jeg vil gerne signalere, at jeg har styr på bæredygtighed og kemikalierne, og jeg har derfor fra starten valgt at få mit eget Oeko-Tex ISO100 produktklasse 1 certifikat, selvom det er en stor udgift, idet certifikatet årligt skal fornyes. Mange ved ikke, at der er forskellige produktklasser på Oeko-Tex, da det ikke er et krav at skrive det på sit label. Jeg har valgt produktklasse 1 på mine produkter, da jeg laver sengelinned helt ned til babyer, og det er den produktklasse med de strengeste krav til brug af skadelige kemikalier.
At jeg ikke på noget tidspunkt er gået på kompromis, er en af grundene til, at det har taget mig over seks år at nå i mål. Jeg ville hellere vente på det helt rigtige resultat og starte forfra flere gange undervejs, end at gå på kompromis med design og kvalitet – for jeg ved, “at hvor der er vilje, er der også en vej”.