5 skarpe til Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv

5 skarpe

29. august 2018

Vi har stillet 5 skarpe til Dansk Erhvervs nye Administrerende Direktør Brian Mikkelsen. Læs bl.a. hvad han mener om dansk designs betydning for erhvervslivet.


Hvad betyder design for Danmark?

Jeg er så stolt af den danske designbranche. Den har været på en stor rejse og har kurs mod endnu mere vækst og succes. Der er ingen tvivl om, at dansk design er i verdensklasse. Vi kan noget særligt her i Danmark, og det har vi god grund til at være stolte af. Dansk design giver Danmark et godt brand på den internationale scene og kan tiltrække erhvervsliv såvel som turister fra hele verden. Design er en del af den danske identitet og kulturarv, som vi skal værne om og samtidigt blive ved med at udvikle.


Hvordan ser du, at Design denmark og Dansk Erhverv kan gavne hinanden?

I Dansk Erhverv sætter vi stor pris på samarbejdet med Design denmark. Vi har allerede løftet mange vigtige dagsordener sammen, og Dansk Erhvervs politiske arbejde for de kreative erhverv ville ikke være det samme uden designbranchen. Det sagt, ser jeg stort potentiale i et endnu tættere og stærkere samarbejde til gavn for hele designbranchen. Dansk Erhverv bør ganske enkelt være et helt naturligt samlingssted for designbranchen. Der skal være gode tilbud om rådgivning og brancherelevante arrangementer både til små og store virksomheder. Og sidst, men ikke mindst, skal vi arbejde sammen om at skabe de bedst mulige rammebetingelser for designbranchen. Det handler f.eks. om uddannelse, beskyttelse af immaterielle rettigheder, offentlige udbud og adgang til risikovillig kapital.


Hvad betyder design for erhvervslivet?

Design har en helt afgørende betydning for erhvervslivet. Design skaber stor værdi på mange forskellige måder, både som produkter og løsninger, og som metoder og koncepter. Og så skal man forstå, at design er en stærk løftestang for det øvrige erhvervsliv. F.eks. spiller design en stor rolle i den digitale transformation, som mange virksomheder er ved at gennemgå. Teknologi kan ikke gøre det alene, der skal designes nye arbejdsgange, brugervenlige formater osv. En vigtig pointe er også, at design ikke kun er en værdiskaber i erhvervslivet, men bestemt også er det i den offentlige sektor.


Hvordan kan der skabes bedre vækstvilkår for designbranchen?

Der er mange små og mellemstore virksomheder i designbranchen. De skal have bedre adgang til risikovillig kapital og hjælp til at forfølge mulighederne i udlandets efterspørgsel på dansk design. Jeg er bekymret for, om designuddannelserne matcher behovet på arbejdsmarkedet. Bliver der uddannet det fornødne antal designere, og er der tilstrækkelig tid på uddannelsen til at lære håndværket og samtidigt tilegne sig kommercielle kompetencer? Endeligt er det vigtigt, at branchen ikke bliver udsat for unfair konkurrence fra det offentlige. Det må f.eks. ikke gå ud over designrådgiverne, når offentlige institutioner tilbyder erhvervslivet rådgivning inden for forretningsudvikling og strategi.


Hvordan ser du fremtiden for dansk design?

Jeg ser en lys fremtid med masser af muligheder. Der er stadig et meget stort potentiale for at udbrede design endnu mere. Der er stadig mange virksomheder, som ikke arbejder strategisk med design, og den konstante udvikling i teknologi, regulering og kundernes forventninger, skaber hele tiden nye muligheder for at bringe design i spil både som produkter, løsninger og metoder. Der ligger en vigtig opgave i at udbrede kendskabet til design som driver for innovation, digitalisering og forretningsudvikling generelt. Den opgave vil jeg gerne arbejde på sammen med designbranchen.