5 skarpe til Thomas Gamst og Christian Halsted fra Everland

5 skarpe

10. oktober 2018

Der er langt fra Nordisk Ministerråd til KiMs chips – derfor valgte man i Kontrapunkt at flytte 30 medarbejdere over i en ny virksomhed – den kom til at hedde Everland. Udadtil ser det ud som en stor beslutning, men internt i virksomheden har man de sidste 15 år arbejdet som et bureau i bureauet, så beslutningen kom helt naturligt.

Vi har stillet 5 skarpe til Managing Director & Partner Thomas Gamst og Strategy Director & Partner Christian Halsted om, hvorfor det er et strategisk klogt valg.


Kontrapunkt føder en baby – EVERLAND, hvorfor det?

Jamen helt konkret så tror vi jo på, at stærke brands ikke er alt for alle. Med Everland har vi simpelthen taget vores egen medicin. Det var en stor beslutning, som vi har arbejdet på i lang tid, men efter 15 år som en relativt selvkørende enhed i Kontrapunkt indså vi potentialet i at dele os op i to bureauer, med hvert vores fokus. Kontrapunkt arbejder fortsat med corporate identity og design i bredere perspektiv, mens Everland er specialiseret inden for shopper-design, med fokus på packaging og forbrugerbranding. Internt har det faktisk været en ganske gnidningsfri affære, men det er naturligvis ikke bare lige noget man gør fra den ene dag til anden. Summa summarum er, at vi nu begge har mulighed for at skærpe vores position over for vores respektive kunder, men stadig arbejde sammen i de henseender, hvor det giver mening. For hvor meget vi end prøvede, så måtte vi jo bare sande, at der er langt fra Nordisk Ministerråd til KiMs chips.


Hvem er folkene bag Everland?

Vi etablerede Everland i april måned og har forsøgt at udnytte muligheden til at lave en form for et design start-up, hvor poppet det end kan lyde. Vi har skulle lære at stå på egne ben, så det var en oplagt mulighed at forsøge at puste noget iværksætterånd ind i kulturen, omend det er en rejse, der tager tid. Vi har jo eksisteret i 15 år, og størstedelen af vores 30 medarbejdere kommer med fra Kontrapunkt, men samtidig var det her en mulighed for at gentænke vores processer og se indad. Man får hurtigt så travlt med kundeprojekter, at man glemmer at passe forretningen. At gå et skridt tilbage og gentænke os selv som en selvstændig forretning er vel nok den vigtigste læring so far. Kontrapunkt har stadig en væsentlig andel i virksomheden, men bureauet drives i dagligdagen af de fire grundlæggende partnere: Thomas Gamst (Managing Director), Mikael Tonning (Design Director), Ronnie Greve (Client Director) og Christian Halsted (Strategy Director), som sammen med resten af teamet hovedsageligt består af det forhenværende FMCG team i Kontrapunkt. Siden april er teamet dog blevet udvidet med 6 nye medarbejdere, fordelt i vores strategi, design og implementeringsteams.


Hvorfor laver I en egen afdeling for Packaging? Er det et felt, vi er stærke på her i Danmark?

“Afdelingen” har faktisk været et bureau i bureauet i 15 år, så det er ikke helt nyt, at vi arbejder med packaging design og FMCG brands. Det er også lidt en kunstart for sig selv, hvor de bedste designløsninger står sin prøve blandt forbrugerne fremfor på direktionsgangene. Kunsten er nemlig at skabe en engagerende designoplevelse, der rent faktisk inspirerer forbrugeren til at agere i købsøjeblikket, og samtidigt skaber loyalitet der sikrer genkøb. Med så mange stærke forbrugerbrands på markedet har vi her en niche, der slet ikke er blevet prioriteret i den danske designbranche. Der er selvsagt mange dygtige “full-service” design- og reklamebureauer i Danmark, men der er også en tendens, der bevæger sig mod specialisering. Konkurrencen ændrer sig markant disse år, da flere internationale bureauer også entrerer markedet. Vores bedste modtræk var simpelthen at fremhæve det, som vi mener, vi kan bedst.


Hvilke kunder tiltaler Everland?

Lige nu er vi så heldige at arbejde med virksomheder af alle størrelser og geografiske spændvidder. Fra Carlsberg, Schulstad, Tulip, KiMs, Beauvais, Danone og Rema 1000 til Læsk, Lagkagehuset, Syngja og Stauning Whisky. Det er et privilegium at arbejde med brands af så forskellige karakter. I dag arbejder Everland hovedsageligt med fødevarer, men fremadrettet er der også en rolle for et bureau som vores i andre sektorer. Hele FMCG og CPG (Consumer Packed Goods) sektoren kunne drage fordel af design – både regionalt og internationalt. Men lige nu handler det om at holde tungen lige i munden og få fundamentet på plads. 2018 har trods alt allerede været et år med mange store beslutninger!


Hvorfor tænker I, at det er vigtigt for branchen at alliere sig i en designbrancheorganisation?

Danmark er jo kendt for design, så at samle alle aktørerne i en brancheorganisation med fokus på vores hverv og udfordringer giver os et stærkt fundament for at udvikle os sammen. Når de individuelle virksomheder arbejder i udlandet, repræsenterer de stadig dansk design, så sammenholdet er vigtigt. Design denmark samler en branche, der udgøres af mange små aktører, hvor det at kunne dele erfaringer er altafgørende for designs fremtid.