5 skarpe til Nikolaj Berg fra Metalwo

5 skarpe

20. marts 2019

Design denmark har mødt Nikolaj Berg, administrerende direktør i Metalwo, til en snak om, hvordan man som industrivirksomhed må arbejde innovativt for at være på forkant med teknologien og morgendagens kunder, og hvordan design spiller en rolle i netop dette. Den aarhusianske virksomhed Metalwo har i løbet af det seneste år oplevet en vækst på 25%. Opskriften på denne succes består bl.a. i oprettelsen af et Design Lab, som er et værksted, der skaber rammerne for en værdidannelse med øje for design.


For dem der ikke er bekendt med Metalwo, hvordan vil du så beskrive virksomheden og dens værdier?

Metalwo er en aarhusiansk produktionsvirksomhed, der tilbyder en række forskellige processer inden for bearbejdning og behandling af metal. Jeg har været administrerende direktør siden 2018, og indtil da sad min far, Ole Berg, i spidsen for virksomheden. Metalwo blev grundlagt som en “klassisk” produktionsvirksomhed; en underleverandør med fokus på produktionsrelaterede aktiviteter. Men jeg synes, at vi er kommet langt fra, hvor vi startede. Jeg har altid haft en ambition om lidt mere, og gradvist er min passion for innovation og iværksætteri blevet nøgleord i vores tilgang til business. Det er jeg meget stolt og tilfreds med. Selvfølgelig er der nogle af de helt fundamentale ting i vores virksomheds DNA, som aldrig bør ændres på. Her tænker jeg på stærk handlekraft i vores samarbejder, specialistekspertise, og det at møde kunder i øjenhøjde. Og det er netop det, som skaber vores klare konkurrencemæssige fordel. Jeg synes efterhånden, vi har fundet en god balance imellem det “nye” og det “gamle”, og jeg ser meget frem til at opleve, hvad disse tiltag bringer.


I beskriver jer som en produktionsvirksomhed. Hvordan arbejder I med design, og hvad betyder det for jeres arbejdsgange?

Design og metalindustrien har ikke tidligere været særlig gode legekammerater. Ikke fordi de ikke vil, men nok nærmere pga. manglende incitament til at skabe forbindelserne. Men det er der langsomt ved at blive ændret på, hvilket jeg personligt bakker stærkt op om. For et par år siden mødte jeg Preben Mejer, som er direktør for videnscenteret Radr. Derudover er en han medstifter af Innovation Lab og er generelt bare særdeles kyndig inden for fremtidens digitale udvikling. Det blev startskuddet til oprettelsen af vores Design Lab, som vi huser herude i Hasselager, og benzinen på bålet, der satte design i et nyt lys for Metalwo. Ved at tilbyde designerne såvel som ingeniørerne en mulighed for at se og føle materialerne, strukturerne og sammensætningerne inden en potentiel prototype iværksættes, oplever vi, at designprocessen i langt højere grad stimuleres. Ikke nok med at kundens idé har alle forudsætninger for at blive gennemtestet og møde forbedringer, så har vi som producent også en chance for at anvende vores erfaring med materialer og processer, hvilket giver eminent bedre slutresultater på markedet.


Du er en aktiv aktør i det aarhusianske iværksættermiljø. Hvilken rolle spiller iværksætteri for Metalwo?

Ved stiftelsen af vores Design Lab startede også en revurdering af vores primære målgrupper, og det gik hurtigt op for mig, at morgendagens virksomheder er direkte afhængig af et velfungerende iværksættermiljø her i Danmark. Min vision med Design Labet er derfor også at kunne invitere de grønne iværksættere ind under vingen. Dem som måske kun har en spæd idé, og som mangler sparring, coaching og konkrete inputs til deres idéudvikling. Jeg brænder for iværksætteri, og jeg ligger en stor ære i at være med til at danne bæredygtige rammer inden for netop dette område. Derfor har jeg arbejdet hårdt på at etablere et Advisory Board, bestående af lokale såvel som nationale aktører inden for området, som jeg håber kan løfte niveauet på iværksætterfronten, og skabe nogle værdifulde samarbejder mellem den erfarne virksomhed og entreprenøren. I Aarhus og senere nationalt. Hos Metalwo søger vi konstant innovationen i vores forretningstilgang. Vi er ikke bange for ukendte arenaer, for det er jo der potentialet ofte ligger. Hvis vi skal sikre fremgang og vækst i årene, der kommer, så skal vi skabe produkter, der er klædt på til fremtiden behov.


Vil du dele ud af dine bedste tips til at sikre et godt design?

For mig et er godt design en hårfin balance mellem godt håndværk, teknisk funktionalitet og æstetisk design. Hvordan man sikrer det kommer helt an på, hvem målgruppen for produktet er. Smag og præferencer er jo så personligt, at man bliver nødt til at kende sine kunder og deres behov. Derudover tror jeg på, at vejen til succesfulde designprocesser ligger i, at man som virksomhed bør erkende sine kerneekspertiser, og på baggrund af dette etablere værdifulde samarbejder med virksomheder, som kan supplere én selv. På den måde sikrer man det bedste fra alle verdener, og at produktet leverer på alle kriterier.


Et kig ind fremtiden – hvor tror du, at Metalwo er om 5 år?

Vores vision er at kunne integrere iværksætteri som en naturlig del af vores forretningsmantra, og på den måde arbejde hen mod at blive en iværksættervenlig virksomhed med stort I. Vi holder de entreprenante sjæle i hånden og stimulerer deres idégenerering med faglige inputs og ressourcer. Vores Design Lab er for alvor blevet centralt i vores møde med nye kunder, og desuden er vores spidskompetencer inden for metalrelaterede processer blevet forstærket og forbedret.