Dd portræt: Nils Jeppe Hansen

Dd portræt

27. juni 2019

Når fortid og fremtid smelter sammen i nye designvisioner


I det fredede pakhus på Wildersgade på Christianshavn har tegnestuen DSA Ark Studio til huse og arkitekten Nils Jeppe Hansen sin daglige gang. I dette første miniportræt af Design denmarks medlemmer sætter vi fokus på ophavsmanden bag “verdens mindste kulturhus” og en moderne tilbygning til et gammelt bondehus fra 1854 – begge er eksempler på, hvordan gamle byggerier kan forenes med nye designvisioner og danne bro mellem fortiden og fremtiden.


Fyrtårnet, der skaber forbindelser

Det ikoniske brotårn på Knippelsbro er en fredet bygning. Men det afholdt ikke Nils Jeppe Hansen i at gentænke måden den gamle, kobberbelagte bygning kunne få nyt liv på tilbage i 2017.

Tårnet rummer i dag, trods sin beskedne plads, en kulturinstitution med foredrag, koncerter, udstillinger og café. I 2018 modtog Kulturhuset en præmiering af Københavns Kommune og var ved dette års Danish Design Award finalist i kategorien ‘Liveable Cities’. Nomineringen var affødt af, som titlen antyder, den måde kulturhuset forbinder det ældre København med den nyere bydele, hvormed den udgør et fyrtårn i den levende by.


Bondehuset med højt til loftet

Langt væk fra byen i landlige omgivelser på Møn finder man et hvidt bindingsværkshus. Ejeren er Nils Jeppe Hansen og hans hustru. Tilbage af den gamle firlængede gård står hovedhuset, hvor man i dag stadig skal bukke hovedet for at træde ind ad husets døre.

Hvor mange kan tænke, at det gamle bondehus hører fortiden til, så Nils Jeppe Hansen i stedet en inspirationskilde – ikke bare til nutiden, men også til fremtiden. Med sin designvision genetablerede han den tidligere gårdsplads, ligesom en portåbning igen har fundet sin vej til huset. Men også en moderne tilbygning har fået plads, hvor en af de tidligere længer stod. Det lave loft fra hovedhuset er forvandlet til loft med kip og indbygget hems, imens udsigten fra tilbygningen inviterer den omkringliggende natur indenfor.

Men hvordan hænger de to bygninger med hver sin tid og udtryk sammen? Ved at løfte blikket opad får man svaret; Gennem et enkelt greb binder Nils Jeppe Hansen fortidens, nutidens og fremtidens bygninger sammen med gennemgående, strukturerede linjer i det stråtækte tag, der tilsammen skaber sammenhæng mellem det gamle og det nye – og mellem bondehusets historie.