Fordi verden har brug for design – og vi har brug for hinanden…

Nyt fra Design denmark

19. december 2019

Design denmarks direktør, Abelone Varming, ønsker glædelig jul og godt nytår. I årets julebrev samler hun op på, hvad der er sket i Design denmark det forgangne år, men ser også fremad på det nye års tiltag, arrangementer og workshops.

Følger du med i Design denmarks julekalender? Over 17 hverdage i december kredser vi om 17 hverdagsmål – alle illustreret af “de oprindelige” verdensmålsplakater, udarbejdet af 17 danske designere og kunstnere. Plakaterne “udstiller” vi i samarbejde med Permild & Rosengreen – og deltager du i vores adventskonkurrencer, kan du vinde nogle af de unikke plakater. Behold den selv eller giv den til en kær ven i julegave. What´s not to like? Og vores julekalender afspejler selvfølgelig det fokus som vi – og heldigvis mange andre – arbejder med og for lige her og nu. Kunsten er at fortsætte italesættelse af og handling om, hvordan vi bedst muligt som professionelle og borgere kan leve gode liv på vor fælles klode i samspil med hinanden. Også når nyhedsværdien har lagt sig og det pludselig bliver besværligt for industri og det øvrige erhvervsliv rent faktisk at gå fra tale til handling. Det kræver godt design. Mange af jer har deltaget aktivt i dette arbejde via VidensNetværk, til arrangementer og workshops, og på den vis været en del af Design denmarks særlige indsatsområde i 2019 under overskriften ’Nå de 17 – via design’. Det forsætter vi med i 2020 i gode samarbejder. Vi har netop modtaget et hav af bevidste og fantastiske løsninger indsendt til Danish Design Award 2020. Og her afspejles det tydeligt, hvilken forskel design kan gøre. Det kan I glæde jer til at opleve til maj. Og det vigtigste værktøj til netop at formidle den forskel design kan gøre er, at vise gode eksempler.

Vi har søgt og fået støtte til at opdatere Design denmarks hjemmeside og det er vi lykkelige for, da en del af den øvelse handler om at skabe rammen for, at vi i sammenhæng kan præsentere, hvad den danske designscene tilbyder lige nu. Vi får som forening mulighed for at promovere jer som designere, som virksomheder og som æstetiske problemløsere. Hjemmesiden går i luften start februar og det glæder vi os ustyrligt til. Man vil også i fremtiden kunne hente de podcasts som vi allerede har lavet og vil lave i fremtiden. Hør bl.a. serien ’De Offentlige Innovatører’ lavet i samarbejde med Nikolaj Bebe, eller afsnittet fra serien ’Design Kan’ lavet af Katrine Priest fra AM Copenhagen, der udkommer i februar og hvor vi diskuterer, hvad fællesskaber kan for designudvikling.

I 2020 forstætter vi morgenbooster-formatet ’Boost din Business’ med spørgsmål som ’Hvordan kan/skal/bør vi som designere agere på det kinesiske marked?’, ’Hvordan søger man fondsstøtte til projekter?’, ’Hvordan skaber man professionelle netværk?’, ’Hvordan arbejder man som virksomhed aktivt med SDG?’ osv. Vi forstætter arbejdet med at opdatere vores mentorordning ’Give & Grow’ med nye matchmuligheder på den nye hjemmeside samt mulighed for at andre end designstuderende kan blive beriget med en mentor. Som designer er lifelong learning essentielt og et mentorforløb kan være guld værd i den sammenhæng. Skal man ind på nye områder, markeder eller omstille sig på anden måde, er der hjælp at hente her. Vi bliver også ved med at samarbejde med vores videnspartnere og uddannelsesinstitutioner, for at fremme efteruddannelse inden for design, og er i dialog både omkring formater, indhold og andre samarbejder.

Og på godt og ondt, er der stadig brug for, at vi står vagt om vores fag ift. rettigheder, udbudsvilkår, krænkelser og strid. Vi fortsætter arbejdet også her sammen med relevante samarbejdspartnere, og kan formegentlig i 2020 komme med en afgørende nyhed på dette punkt. Følg med i nyhedsbreve og på hjemmesiden!

Vi har i 2019 etableret syv nye VidensNetværk, der, delvist som selvkørende grupperinger i tæt samarbejde med os, giver mulighed for vidensdeling og vidensindsamling. Både til internt brug i foreningen, men også udadrettet ift. at uddanne det øvrige erhvervsliv i brug af design.

Jeg vil gerne her på falderebet af 2019 benytte lejligheden til at takke medlemmer for de gode oplevelser og samarbejder vi har haft i 2019 og ser frem til at fortsætte i 2020. Tak til bestyrelsen for den store indsats I leverer for alle medlemmers og branchens bedste. Særligt til vores nyere bestyrelsesmedlemmer i Jylland, der hjælper sekretariatet med at Dd bliver endnu mere landsdækkende, da det er en ambition vi har særligt fokus på. Tak til samarbejdspartnere i det øvrige erhvervsliv, politiske og faglige organiseringer, som vi mødes med på kryds og tværs, og i fællesskab kæmper for udbredelse af samt kendskab til design og ikke mindst effekten af design. Noget udmunder i konkrete tiltag og noget ligger og ulmer som bevidsthedsøgende energier. Begge dele er vigtige. Tak til Statens Kunstfond og Industriens Fond, som i 2019 har valgt at støtte Dd i forhold til konkret konkurrenceunderstøttende virksomhed for danske designere. I har været med til at vi sammen har kunne hæve barren.

Vi ønsker jeg alle en glædelig jul og et godt nytår, og ser frem til at genoptage samarbejdet efter et sikkert tiltrængt og festligt break imellem 2019 og 2020.

Med venlig hilsen,
Abelone Varming,
Direktør, Design demmark