NavneNyt: Hans Bølling kåres som Gentoftekunstneren 2020

NavneNyt

20. januar 2020

Den 14. januar blev arkitekt og designer, Hans Bølling, udnævnt til Gentoftekunstneren 2020. Design denmark ønsker stort tillykke med udnævnelsen og er stolte over i samarbejde med Gentofte Kommune, at have peget på Design denmark medlem, Hans Bølling, som prismodtager.

Mange kender Hans Bølling gennem træfigurerne And og Ælling, Havfruen og Optimisten fra 1950’erne samt Bakkebordet og Triiio-bordet. Han er også manden bag Øresundskollegiet på Amager samt Kerteminde Rådhus blandt andre. Uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i 1949 og Kunstakademiets Arkitektskole i 1960, havde Hans Bølling efterfølgende sin egen tegnestue. I dag arbejder han bl.a. med designfirmaerne Brdr. Krüger og Architectmade.

Formsproget bag den 88-årige designer og arkitekts produkter er fantasifuldt og minimalistisk – med leg som omdrejningspunkt. Meget af hans design er oprindeligt skabt til hustruen Søs, og som Hans Bølling selv fortæller om udnævnelsen “blev (vi) så overraskede … Når jeg selv skal sige det, har arbejdet altid været en leg. Det er fantastisk, at Søs og jeg har fået lov til at lege alt det her.”

Borgmester i Gentofte Kommune, Hans Toft, udtaler om udnævnelsen, at “Hans Bøllings virke som designer er anerkendt, originalt og på højeste professionelle niveau. Også som arkitekt har han sat betydelige spor. Hans legende stil og humor gør hans træfigurer tidsløse og skaber glæde for alle aldre. Det er en stor fornøjelse af udnævne Hans Bølling til Gentoftekunstneren 2020.”

I år er det første gang en arkitekt og designer modtager udnævnelsen.

Gentofte Kommune har siden 1994 årligt udnævnt en kunstner bosat i kommunen som Gentoftekunstneren. Udover en pengepræmie på 25.000 kr. anvender kommunen kunstværker af vinderen til repræsentationsgaver det indeværende år samt til årets julekort. I 2020 er udvælgelsen af Gentoftekunstneren udvidet til også at inkludere kunsthåndværkere, designere og arkitekter.

Formålet med udnævnelsen er en skærpelse omkring kulturen i Gentofte Kommune samt sætte fokus på de kunstneriske potentialer i området.
Læs mere om Gentoftekunstneren her.

Design denmark siger tak til Gentofte Kommune for samarbejdet om udnævnelsen af Gentoftekunstneren 2020.