NavneNyt: Designer og arkitekt Hanne Dalsgaard fylder 60 år

NavneNyt

22. marts 2020

Dansk hverdagsdesigns stædige amazone, Hanne Dalsgaard, fylder 60 år i dag d. 22. marts 2020.

Det er en af dansk designs helt tunge profiler, der her runder et skarpt hjørne. Rigtig mange bruger Hanne Dalsgårds design dagligt – de fleste nok uden at vide det. Men gennem design for IKEA, Stelton, Tupperware, Holmegaard, Bolia og mange andre har hun været med til at bringe den særlige brugsoplevelse og værdi, som dansk design repræsenterer, ud til hele verden.

Hanne Dalsgaard er uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor hun tog afgang i 1986 på Afdelingen for Industrielt Design. Designkompetencerne blev udviklet på Erik Herløvs Tegnestue, hvor hun raffinerede sin idégenerering og sans for detaljerne. ’Gode Ting Til Hverdagsbrug’ er titlen bogen af mesteren Erik Herløv, og den one-liner beskriver Hannes faglighed i en nøddeskal. Hanne formår at skabe de designløsninger, hvor funktion og æstetik går op. Hun har stædigheden til at finde den optimale løsning – og også udfordre rammerne, hvis det giver mening. Et hurtigt tænkende hoved og en veludviklet sans for humor giver skarpheden en rund fylde, som er guld værd.

Senere i år fejrer Hanne Dalsgaard 30 års jubilæum med sin tegnestuepartner Christina Halskov. De har stadig fuld fart på business og løser opgaver inden for bl.a. health care, møbeldesign, belysning og livsstil – og har modtaget en række designpriser både i ind- og udland. De senere år er porteføljen udvidet med kinesiske virksomheder, hvor Hanne Dalsgaard får bekræftet sin interesse for Asien og for kinesisk, som hun også har studeret. Velfærdsdesign optager Hanne Dalsgaard, og hun var kompetent projektleder i samarbejdet med Glostrup Hospital om at skabe ‘Kognitivt stimulerende møbelelementer i neurorehabiliteringen’, som projektet så mundret hedder.

Hanne Dalsgaard sidder i fagtidsskriftet Arkitektens redaktionsudvalg og har været syns- og skønsmand i retssager om designmæssige rettigheder.

Når Hanne Dalsgaard arbejder med design, er hun i sit es. Hun har en særlig evne til at kombinere formgivning og æstetik med nytænkning, og funktion og omsorg for brugeren er tænkt dybt ind i alle de designprojekter, hun involverer sig i – altid på et højt fagligt niveau.

Hanne Dalsgaard tilgår både muligheder og udfordringer i livet med stor appetit og integritet. Hun er en grundpille i sin familie, som består af gemalen Henrik (Jeppe) og sønnerne Marius og Gustav, men er på samme tid også en engageret støtte for sine venner, når de behøver omsorg. Familiens skønne sommerhus ved Nekselø bugten har hun og gemalen selv tegnet. Det er deres elskede oase i tæt kontakt med naturen, og huset kan ses i en række internationale arkitekturbøger og -magasiner. Her leves det enkle liv med friskfangede fisk fra bugten og lokalt grønt. Både i sommerhuset og hjemme leves et rigt socialt liv, hvor interessen for kulinariske indslag, som så meget andet i Hanne Dalsgaards liv, befinder sig på et højt kvalitetsmæssigt og passioneret niveau.

Se et bredt udsnit af Hannes design her.

Fotokreditering: Rigetta Klint