Få designere som professionelle problemløsere på banen!

COVID-19

27. marts 2020

Din hverdag er ikke som den plejer. Hold afstand! Vask hænder! Bliv hjemme! Vi er efterhånden ved at have styr på, hvordan vi skal forholde os, for at minimere smitte i forsøg på at undgå, at vi selv eller vores omverden rammes. Men hvordan vi skal agere professionelt, for at stat, virksomheder, forretninger og samfund ikke går ned, har vi langt fra styr på. Men der er hjælp at hente, men reagér hurtigt, tak.

Der er brancher, som lige nu oplever undtagelsestilstande. Der er mennesker, som dør. Vi er ramt, men kun periodisk og vi kommer op igen. Og måske styrkede, hvis vi handler rigtigt nu. Det er nu at designfaget som professionel problemløser kan og skal vise sit værd. Det er nu vi i fælleskab skal hjælpe og hjælpes igennem krisen, og sørge for, at vi får hjulene i gang igen – vel at mærke på den bæredygtige måde. Det vi kan, er at skabe løsningerne. I krisen handler det om de akutte tiltag.

Hvordan sørger vi for et omstillingsparat og skalérbart sundhedsvæsen? Hvordan underviser vi fysisk fraværende elever? Hvordan sørger vi for, at mennesker kan fungere og sameksistere uden at omgås fysisk? Hvordan registrerer vi data? Hvordan behandler vi data? Hvordan servicerer vi over distancer? Hvordan indretter vi helt lavpraktisk pop-up arbejdspladser og offentlige rum? Osv. Opgaverne er mange.

Og når hjulene skal op i omdrejninger igen, hvordan sørger vi for, at virksomheder og erhvervsliv bruger den læring, vi har gjort os nu? Anvender og konverterer nedgang til medgang? Måske finder nye produktionsveje? Design har mange muligheder og viser sig i mange henseender. Og nej, ikke alt er design, men design kan med fordel anvendes alle steder. Også når der er krise. Det er faktisk der vi kan gøre størst forskel. Så designer: Byd dig til! Og erhvervsliv, industri og stat: Brug os! For vores allesammens skyld. Vi har ikke råd til at vente med at komme i gang.

Med venlig hilsen,
Abelone Varming,
Direktør, Design denmark