Svensk designlegendes hjem og arbejdsliv vises i ny udstilling i Danmark

Udstillinger

3. september 2020

En af Sveriges mest betydningsfulde møbel- og indretningsarkitekter, Åke Axelsson, hyldes i en ny dansk udstilling for sit livslange arbejde. Åke Axelssons komplette hjem og arbejdsplads flyttes til København, når Bygning A åbner udstillingen ”Velkommen hjem, Åke!” den 3. september 2020 på Kløvermarksvej 70 hos A. Petersen.
Bygning A er det nye navn på udstillingsstedet hos A. Petersen, hvor der siden 2018 er blevet vist anmelderroste udstillinger med kunsthåndværk og design. I udstillingen ”Velkommen hjem, Åke!” har Bygning A genskabt Åke Axelssons unikke hjem og tegnestue, som det ser ud og er indrettet på Vaxholm i den Stockholmske skærgård. Huset er både hans hjem og hans nuværende arbejdsplads med arkivmateriale, prototyper, møbler i fuld skala 1:1, møbelmodeller, tegninger mm. Et slags laboratorium for møbeldesign, samlet og udviklet over et helt liv.

Åke Axelsson (f. 1932) har siden 1960’erne været en af de mest efterspurgte indretningsarkitekter i Sverige. Foruden sin uddannelse som indretningsarkitekt er han uddannet møbelsnedker, og i 60 år har den nu 88-årige Åke Axelsson skabt prisvindende design og formgivet mere end 200 forskellige stole. Og han er stadig aktiv.
”Med udstillingen, der er designet som en rejse gennem hans hjem og arbejdsplads i den svenske skærgård, hylder vi Åke Axelssons fantastiske og produktive arbejdsliv. Der er noget særligt ved hans tilgang til arbejdet og materialet, der er en stor inspirationskilde for mange i Sverige, men som endnu ikke er nået til os på den anden side af sundet,” siger Kari Svarre og Anders Petersen, der sammen står bag udstillingen.

Den holdbare form
Åke Axelssons arbejde er mindst ligeså relevant i dag som tidligere. Hans lange karriere og arbejdsliv vidner om fremsynethed, kvalitetstænkning og om at udnytte ressourcer effektivt. Det afspejles i hans design og i fremstillingen af hans fine møbler, der med fokus på funktionalitet, formgivning og håndværksmæssig kvalitet er skabt til at holde i generationer. 

Hans holistiske tilgang til bæredygtighed, hvor både økonomi, funktionalitet og holdbarhed kobles sammen, peger også ind i en fremtid med knappe ressourcer og fokus på bæredygtighed. Det kommer blandt andet til udtryk i hans brug af træ, som altid har spillet en central rolle i hans arbejde.

”Træ er fremtidens materiale”, siger Åke Axelsson. ”Sammen med håndværket har det fået en ny og relevant betydning. Ikke i en nostalgisk forstand, men i bestræbelsen på at skabe bedre og mere funktionelle løsninger for alle”, fortsætter han.

Design til fællesskabet og det offentlige rum
Åke Axelssons professionelle tilgang er præget af, at han både er indretningsarkitekt og uddannet møbelsnedker. Hans forståelse for træ og håndværk har sat tydeligt præg på hans indretninger af biblioteker, skoler, restauranter, museer, kirker og institutioner.

Velfærdstatens idealer om fælleskabets betydning og den demokratiske tilgang til design skinner også tydeligt igennem Åke Axelssons arbejdsliv. Hans arbejde med indretning af offentlige rum og fremstilling af møbler til den brede offentlighed har været en drivkraft gennem hele hans langvarige karriere. 

Åke Axelsson har blandt andet stået bag indretninger af Riksdagsbiblioteket (Stockholm), 
Konstakademiens Bibliotek (Stockholm), Malmö Konsthall (Malmø), Marinmuséet (Karlskrona), Värmlands Museum (Karlstad), Sven Harrys Konstmuseum (Stockholm), Livrustkammaren (Stockholm), Carl XVI Gustafs Jubileumsrum – Kungliga Slottet (Stockholm), Vreta kirke (Linköping), Fredrikskyrken (Karlskrona) og Baltic Centre for Contemporary Art (Gateshead, UK).

Om Åke Axelsson
Åke Axelsson (f. 1932) er en af Sveriges mest anerkendte og eftertragtede indretningsarkitekter og møbeldesignere. Hans professionelle liv strækker sig over mere end 60 år, fra 1957 til i dag. Som ung uddannede han sig først som møbelsnedker i 1951 og fra 1952-57 blev han uddannet indretningsarkitekt på Konstfack i Stockholm. 

I 1988 købte Åke Axelsson sin egen fabrik og startede møbelfirmaet Galleri Stolen. I 2003 blev han sammen med datteren Anna Klockby og svigersønnen Dag Klockby medejer af Gärsnäs, en af Sveriges mest respekterede møbelproducenter med egen fabrik i Gärsnäs i Skåne. Åke Axelsson har kontinuerligt designet møbler for Gärsnäs siden 1963, hvor stolen S217 blev sat i produktion.
Om Bygning A
Bygning A udspringer af A. Petersen Collection & Craft, der driver butik og producerer egen møbelserie. Siden 2018 har huset, parallelt med de kommercielle aktiviteter, præsenteret anmelderroste udstillinger med kunsthåndværk og design på førstesalen på Kløvermarksvej 70 i København. Stedet drives af Kari Svarre og Anders Petersen.

Fra september 2020 får udstillingsstedet en selvstændig identitet og navnet Bygning A. Gennem skiftende udstillinger sætter stedet fokus på kunsthåndværk og design, der appellerer til sanserne og giver ny indsigt. Udstillingen ”Velkommen hjem, Åke!” bliver den første under det nye navn Bygning A.
Udstillingsperiode – ”Velkommen hjem, Åke!”
Udstillingsperiode: 4. september 2020 – 28. februar 2021.

Bygning A / A. Petersen
Kløvermarksvej 70, 1. sal
2300 København S

Åbningstider på bygninga.dk
Åbningsevents 3. – 6. september
Udstillingsåbning finder sted torsdag den 3. september kl. 12:00 – 20:00 med gratis adgang. Der vil være kaffe til de besøgende fra kl. 12:00 – 16:00, og fra kl. 16:00 serverer Copenhagen Distillery drinks.

I weekenden den 5. – 6. september vil der være særlige omvisninger og live jazz i udstillingen.

Live-talks/fortællinger om Åke Axelsson og om svensk og dansk møbeldesign:
Lørdag 5/9 kl 13:00-14:00 – Christian Holmsted-Olesen (fra Designmuseum Danmark) og Boris Berlin (designer)
Søndag 6/9 kl 13:00-14:00 – Nicolai de Gier (lektor på KADK / Designskolen)

Live jazz – fortolkninger over Jan Johanssons ‘Jazz på Svenska’: 
Torsdag 3/9 kl 17:30-19:30 – Nikolaj Bentzon / Jesper Bodilsen Duo
Lørdag 5/9 kl 14:00-16:00 – Marie Louise Schmidt / Rasmus Münchow Duo
Søndag 6/9 kl 14:00-16:00 – Henrik Gunde / Esben Eyermann Duo

Vi sørger for håndsprit og opfordrer alle til at holde god afstand og passe på hinanden. Vi henstiller i øvrigt til de generelle retningslinjer, udstukket af myndighederne. 

Læs mere om udstillingen her