Tarkett lancerer unikt indsamlingsprogram til genanvendelse af tæppefliser

Bæredygtighed

8. oktober 2020

Nu åbnes muligheden for genanvendelse af op mod halvdelen af de ca. 700.000 m2 tæppefliser, der hvert år lægges i Danmark. Det skyldes en helt ny teknologi til genanvendelse af tæppefliser, som er udviklet af Tarkett i samarbejde med Aquafil.

Det nye indsamlingsprogram betyder en potentiel klimabesparelse på omkring 2.000 tons CO2 årligt. Systemet er allerede i drift, og i et af de første projekter kan der nu indsamles ca. 4.000 m2 gulv til genanvendelse. Dette unikke indsamlingsprogram indebærer også, at Tarkett nu kan tilbyde at tage tæppefliser med PA6-garn retur fra alle producenter.

Genbrugsgarn på vej til Aquafil for at blive omdannet til ny ECONYL

Tarkett har arbejdet med genanvendelse af vinylgulve i over 20 år, og nu bliver tæppefliser også en del af Tarketts ReStart- program til indsamling og genanvendelse af gulve. På Tarketts fabrik i Waalwijk i Holland er en ny teknologi på plads, der løser de tekniske udfordringer ved at adskille garnet fra resten af tæppeflisen og samtidig opretholde materiale af høj kvalitet. Udviklingen er sket i tæt samarbejde med den italienske fiberproducent Aquafil.

Tarkett er fast besluttet på at være en del af og drive overgangen til et CO2-neutralt samfund. At genanvendelsen af gulve i Norden nu bliver udvidet, til også at omfatte tæppefliser, er et vigtigt skridt i retning af at realisere en cirkulær økonomi for gulve. Hos Tarkett er vi er stolte af at være pionerer inden for dette område,

siger Dag Duberg, nordisk bæredygtighedschef Tarkett.
Halvdelen af alle tæppefliser som findes i Norden, har garn af sådan en kvalitet, at det kan genanvendes via indsamlingsprogrammet ReStart.

Det nye indsamlingssystem omfatter tæppefliser med PA6- garn, en almindelig garnkvalitet, der bruges til ca. halvdelen af alle tæppefliser, der sælges i Danmark hvert år.

Tæppefliserne sendes til Tarketts anlæg i Holland, hvor garnet adskilles fra bagsiden med den nye teknologi. Renhedsgraden vil herefter være over 95 %, hvilket er en forudsætning for, at det kan genanvendes. Aquafil kan derefter producere ECONYL®-garn, som består af 100 % genanvendt materiale, som igen kan bruges til f.eks. nye tæppefliser. Derudover kan Tarketts bagside med EcoBase også genanvendes. For hver kvadratmeter tæppefliser, der genanvendes, opnås en klimabesparelse på ca. 6 kg CO2, og er det samtidig et gulv med EcoBase- bagside, så stiger besparelsen til ca. 8 kg CO2.

Ejendomsejere og andre, der ønsker at sende gamle tæppefliser eller andre gulve til genanvendelse, kan gøre det allerede i dag ved at kontakte Tarkett på telefon 43 90 60 11.


For mere information:

Jørgen Baden, Teknisk chef Tarkett Danmark
Tlf: +45 61 63 74 84
E-mail: jorgen.baden@tarkett.com

Tarkett har produceret gulv i Sverige siden 1886 og markedsfører i dag gulv- og vægmaterialer til hjemmemiljøer og design og funktionelle løsninger til offentlige miljøer. Med 36 produktionsenheder og ca. 13.000 ansatte er Tarkett en af verdens største gulvproducenter. I 2018 solgte selskabet for over 2,8 mia. Euro og hver dag sælges ca.1,3 mio. kvadratmeter areal til kunder i over 100 lande. Produktporteføljen omfatter træ-, vinyl-, laminat-, linoleum- og tekstilgulve. Tarkett arbejder langsigtet med bæredygtighed ifølge konceptet ”Doing Good Together”. Siden 2011 har virksomheden anvendt principperne for Cradle to Cradle® til at skabe gulvløsninger, som har en positiv indvirkning på indeklimaet og på vores planet. En vigtig del af arbejdet for omstillingen til en cirkulær økonomi. Tarkett er noteret på Euronext i Paris.

For mere information besøg tarkett.dk.