Bæredygtige Materialer og Fremtidens Forbruger – Se hele seminaret her

Bæredygtighed

30. november 2020

Lifestyle & Design Cluster og VIA Design & Business afholdt d. 25. november årets Møbelseminar under overskriften “Bæredygtige materialer og morgendagens forbruger”. Møbelseminaret blev i år afholdt online og i to dele. Blandt de inviterede oplægsholdere var nationale og internationale producenter, retailere og forskere, der alle bidrog med ny og inspirerende viden inden for områderne bæredygtige materialer og fremtidens købsmønstre.

Havde du ikke tid? eller havde du ikke hørt om seminaret? Så er du heldig. Design denmark har nemlig fået lov til at dele seminaret, som er optaget og lagt på Youtube. Derudover får du herunder også adgang til materialekompendiet fra seminaret – kompendiet er udarbejdet af VIA – Design & Business og er en gennemgang af alt fra viden om træ, fibre og tekstiler, naturlige materialer, upcycled materialer, transport af varer og inkluderer cases fra bland andet: TAKT, PP Møbler, mycelium som lim, Mater og meget mere.
Læs forordet herunder og find PDF’en.


Møbelseminaret er nu online

Se hele Seminaret her


Nedenstående kan du se tidspunkterne på de forskellige oplæg:

 1. Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen 0:21
 2. VIA, Eva Paarmann 7:18
 3. Convert, Flemming Hynkemejer 16:54
 4. Plast Center Danmark, Dorte Walzl Bælum 35:00
 5. Smile Plastic, Rosalie McMillan 52:18
 6. PP Møbler, Kasper Holst Pedersen 1:10:08
 7. Gabriel, Simon Sønderby Nielsen og Rikke Lyhne Jensen 1:23:15
 8. Closed Loop, Suzi Christoffersen 1:42:30
 9. Ansys, Geoff Lunn 1:59:25
 10. VIA, Anders Bisgaard 2:22:10
 11. Wayfair, Felix Huber 2:30:34
 12. Bolia, Line Bering Larsen 2:49:19
 13. Copenhagen Business School, Dennis Schoeneborn 2:57:40
 14. Aarhus Kommune, Heidi Illum Vendler 3:11:33
 15. VIA, Ingela Elisabet Holmgren Christiansen 3:26:00
 16. Bolia, Christina Christensen 3:38:34
 17. Lifestyle & Design Cluster, Heidi Svane 3:43:26


Besked fra Lifestyle & Design Cluster

HUSK, at vi har en enestående mulighed for jer, som er på eller skal til at arbejde med den grønne omstilling: GCO | Grøn Cirkulær Omstilling (groenogcirkulaer.dk) Der er allerede 59 livsstilsvirksomheder, som har søgt og fået godkendt en voucher til individuelt eller fælles forløb. Det er først til mølle princippet, så vent ikke for længe med at ansøge.


Forord til kompendiet

Dette kompendium indeholder inputs til råmaterialer
og tilgængelige materialer, der er klar til brug. Vi vil dog opfordre læserne til at forholde sig kritisk reflekterende. Som designer eller producent bør man altid lave en grundig og up-to-date research i forhold til, hvilke miljømæssige fordele og ulemper, de materialer, man ønsker at anvende. Samtidig er det relevant at forholde sig til, hvilke konsekvenser valget af materialer vil få for produktets kvalitet, da netop produktets levetid – både fysisk og æstetisk – har en stor indflydelse på den reelle grad af bæredygtighed.

Bæredygtighed forpligter

Når man taler bæredygtighed, spiller alle mekanismer en rolle, lige fra hvilke materialer, hvor de kommer fra, hvordan kom de til fabrikken, til hvordan håndterer fabrikken dem, hvordan opvarmes fabrikken, hvordan de ansatte har det? Når man så står med det endelige produkt, som måske lever alt imellem 1 og 100 år, hvad gør man med det derefter? Er det forbrugerens ansvar, eller har den producerende virksomhed også et ansvar eller måske mellemleddet?

Start din rejse

Alle disse spørgsmål cirkulerer rundt omkring de bære- dygtige materialer, så udover at dette katalog kan være en inspirationskilde, håber vi det kan motivere mange til at dykke endnu dybere ned i emnet. Vi har prøvet at skabe et overblik, give inputs med på vejen, så den rejse bliver lettere at begive sig ud på.

Ved du noget, vi ikke ved?

Hvis du, efter gennemlæsningen af kompendiet, undrer dig over, hvorfor vi undladt eller glemt et materiale, du mener, har en naturlig plads i samlingen, er du meget velkommen til at sende en hint, et link eller en artikel. Vi håber at kunne opdatere kompendiet regelmæssigt i takt med at nye materialer dukker op, eller gode, gamle materialer og metoder bliver genopdaget og støvet af.

God fornøjelse.
Kontakt: Eva Paarmann, evp@via.dk


Download kompendiet her.