Tarkett lancerer nyt indsamlingsprogram til genanvendelse af linoleumsgulve

Bæredygtighed

24. februar 2021

Som et led i overgangen til en mere cirkulær økonomi tager Tarkett endnu et vigtigt skridt inden for genanvendelse af gulvmaterialer. Som de første i Norden tilbyder Tarkett et nyt og innovativt indsamlingsprogram, hvor installationsspild fra linoleumsgulve indsamles og genanvendes som råmateriale i produktionen af nye gulve.


For hvert kg spild, der kan genanvendes, reducerer Tarkett CO2-udslippet med ca. tre kg. I 2020 blev indsamlingen af linoleum gennemført som et pilotprojekt, men nu tilbyder Tarkett muligheden for indsamling af installationsspild fra Tarketts linoleumsgulve, der bliver en del af Tarketts Restart®-program.

I mere end 20 år har Tarkett arbejdet med genanvendelse af vinylgulve. Sidste år blev tæppefliser inkluderet i Tarketts ReStart®-program, og nu er linoleumsgulve også en del af programmet til indsamling og genanvendelse af gulve.


Det skal være nemt at skåne miljøet

Næsbjerg Gulve i Varde har, som en af de første gulventreprenører i Danmark, valgt at lade Tarkett genanvende installationsspild fra linoleum. Dette sker bl.a. i forbindelse med renoveringen af Varde Fritidscenter, hvor Næsbjerg Gulve står for installationen af 2000 m2 Veneto-linoleum fra Tarkett.

“Vi har valgt at indsamle installationsspildet, fordi vi gerne vil være med til at gøre en forskel for miljøet. Det giver mening, at Tarkett genanvender det i stedet for, at det ender på forbrændingen. Det er stadig helt nyt for os at benytte ReStart-programmet for linoleum, men indtil videre har det været nemt. Tarkett har leveret en big bag til indsamlingen og står også for afhentningen, når den på et tidspunkt er fuld. Vi forventer at indsamleinstallationsspild fra flere projekter fremover og ser en godværdi i at kunne vise vores kunder, at vi har miljøarbejdet med i dagligdagen.”

Lars Ebbesen, Næsbjerg Gulve


Fra installationsspild til nye gulve

Det nye indsamlingsprogram omfatter installationsspild fra både kompakte linoleumsgulve og linoleumsgulve med akustikbagside.

Rent praktisk bliver installationsspildet fra Tarketts linoleumsgulve indsamlet i store hvide big bags, som afhentes og transporteres til lageret i Ronneby i Sverige, hvor det vejes og pakkes. Herfra bliver materialet transporteret til Tarketts linoleums-fabrik i Narni i Italien, hvor det bearbejdes for at kunne genanvendes i produktionen. Transporten medfører ingen ekstra miljøbelastning, da materialet fragtes i lastbiler, som i forvejen kører fra Ronneby til Narni.

Tarketts ReStart®-program er uden omkostninger for Tarketts kunder. Tarkett står for big bags til indsamlingen samt afhentning og transport af installationsspildet.


Om Tarkett

Tarkett har produceret gulve i Sverige siden 1886 og markedsfører i dag gulv- og vægmaterialer til både hjemmemiljø samt design- og funktionelle løsninger til offentligt miljø. Med 36 produktionsenheder og ca. 13.000 ansatte er Tarkett en af verdens største gulvproducenter.

I 2019 omsatte virksomheden for 3 mia. euro, og hver dag sælger den ca. 1,3 mio. kvadrat-meter gulve til kunder i over 100 lande. Produktporteføljen omfatter træ-, vinyl-, laminat-, linoleum- og tekstilgulve.

Tarkett arbejder langsigtet med bæredygtighed og for en cirkulær omstilling af samfundet efter konceptet Doing Good Together. Siden 2011 har virksomheden anvendt principperne for Cradle to Cradle® til at skabe gulvløsninger, som har en positiv indvirkning på både indeklimaet og vores planet.

Læs mere om Tarkett her.


Fotokreditering: Tarkett