Designvirksomheden RAM´N ramt af SoMe tyveri

Designkrænkelser

1. marts 2021

2021 skulle starte endnu mere dramatisk for Ram´n end for så mange andre danske designvirksomheder. Ram´n blev offer for en stigende og ødelæggede form for digitalt hærværk. Medlem af Design denmarks Retsudvalg, Pil Bredahl, har talt med Marie-Louise Pii Winkel om oplevelsen.


Ram´n blev grundlagt af designer Thomas Pii Winkel og Marie-Louise Pii Winkel på baggrund af en enkel, smuk idé i 2013, og den lille familievirksomhed er vokset støt siden da. Ud over private kunder har også skoler, hospitaler, restauranter og museumsbutikker set idéen i det geniale design, der både fungerer som arkiv, kronologisk opbevaring og genial ramme til børnetegninger, menukort og meget andet. I 2017 var Design denmark med til at fejre dem, da de vandt en Danish Design Award.

“Vores navn blev ændret kort tid efter og vi kunne bare sidde og se udefra, hvordan nogle havde overtaget vores butik, vores mere end 8000 følgere, alle vores beskeder med samarbejdspartnere og kunder igennem seks år – alt det arbejde var bare væk.”


Hvad var det helt præcist I oplevede i starten af året?

Vi havde modtaget en besked i vores indbakke på Instagram om, at vi havde overskredet et andet brands rettigheder og hvis vi ikke i løbet af 24 timer gik ind på det medfølgende link og fik rettet det, ville de lukke vores konto. Det var så superuheldigt, at vi dagen før havde lavet et indlæg, hvor jeg tilfældigt nævner et andet brand, som ikke er på Instagram, så jeg kunne ikke tagge dem. Jeg troede det hang sammen med det, ellers tror jeg aldrig jeg var hoppet på. Personen udgav sig som Instagram/Facebook med overbevisende grafik og logo. Den følgende aften tænkte jeg, at jeg hellere måtte handle på det og fulgte linket, men der var ingen steder, hvor jeg kunne skrive min kode og det virkede lidt mærkeligt. Præcis fem minutter senere fik jeg en e-mail om at vores password var blevet ændret, og vi fik aldrig en e-mail fra Facebook om at vi kunne ændre det tilbage.

Vores navn blev ændret kort tid efter og vi kunne bare sidde og se udefra, hvordan nogle havde overtaget vores butik, vores mere end 8000 følgere, alle vores beskeder med samarbejdspartnere og kunder igennem seks år – alt det arbejde var bare væk. Det var en meget ubehagelig situation, et chok og dybt krænkende. Jeg følte mig også lidt dum, ærgerlig over at have trykket på det link. Det ved vi jo godt alle sammen at man ikke skal, men vi har hørt om en hel del andre, der er blevet lokket til at gøre det samme.

Men det, der var endnu mere ubehageligt var, at vi simpelthen ikke kunne finde hjælp hos Facebook, som har købt Instagram. Vi sendte alverdens e-mails og fik blandt meget andet en e-mail tilbage på tyrkisk (…!????). Det undredes vi meget over, og vi blev igen og igen sendt tilbage til samme links. Vi rakte ud i vores netværk, hvor vi mødte stor støtte og kunne se, at flere havde prøvet at blive hacket. Nogle med positivt outcome, men mange havde ventet i måneder og nogle havde aldrig fået deres profil tilbage. Så vi valgte at starte en ny profil, og selvom det var hårdt at starte med 100 følgere, så følte vi i det mindste at vi havde en butik igen, om end den nu var meget lille i forhold til før.


Hvordan kom I videre derfra?

Det, der blev vendepunktet for os var, at vi deltog i en artikel for DR og derigennem fik en e-mailadresse til et rigtigt menneske hos Facebook. Derfra tog det kun tre dage, før vi havde vores konto tilbage. Det er længe siden vi har været så glade og lettede, og klar til at tage fat igen. Men det er frustrerende og ikke fair, at man som almindelig betalende bruger af Facebook og Instagram ikke kan få adgang til en kundeservice, der kan hjælpe en.


Hvorfor var den Instagram-konto så vigtig for jeres virksomhed?

Vi laver al vores marketing fra Instagram-kontoen, så da den var lukket, skulle vi vænne os til kun at arbejde fra Facebook. Men det, der var hårdest, var det psykiske, så vi gjorde hvad vi kunne for at holde energien oppe bare lidt, så vi kunne lave det allermest nødvendige såsom at sende ordrer ud. Det blev ren overlevelse.

Vi havde flere samarbejder kørende med udenlandske bloggere og flere helt nye samarbejder, og det var ikke altid vi kunne finde dem. Alle aftaler lå i vores beskedsystem, hvilket vi også var afskåret fra.


Fik I juridisk hjælp?

Nej, det gjorde vi ikke og vi var faktisk i tvivl om, hvor man kan henvende sig som virksomhed. Nogle sagde Forbrugerrådet, men det er jo som forbrugere. Vi er en virksomhed og vi lægger mange penge til kampagner hos Facebook hvert år. Facebook Book, for det er bestemt ikke et gratis medie for os at køre kampanger hos.


Hvad kunne I have gjort anderledes?

Vi ved i dag, at hvis Facebook vil i kontakt med dig, så vil de aldrig skrive via eget medie, men sende en almindelig e-mail. Så vi har opfordret alle til at være utroligt opmærksomme på ikke at trykke på nogen form for links og få den nye to-trinssikring på, som de tilbyder. Hackerne havde brugt vores konto til at skrive ud til minimum 300 brugere med den samme besked, som de havde skrevet til os. Får man en besked man er i tvivl om, så lad ALTID en anden se den igennem. Dem, der spekulerer i denne slags forbrydelser ved, at man i et travlt øjeblik kan trigges til at tage en forhastet beslutning.

Vi håber flere vil lægge pres på denne mediegigant, så der kan komme bare et minimum af service for os kunder, der tilsammen lægger milliarder hos dem hvert år. Det slet ikke at kunne komme igennem til hjælp eller sparring hos nogen, man køber ydelser af, er utroligt frustrerende og uacceptabelt.

Og så er vi er også blevet opmærksomme på ikke at lægge alle vores reklamepenge samme sted.

Vi bruger nu også andre kanaler og medier til at komme ud med vores budskab som er ”Respecting Creativity”.


Find RAM’N her

Havnevej 6, i gården
3100 Hornbæk

Hjemmeside
Instagram
Facebook