Formkraft – Nyt digitalt arkiv og tidsskrift

Nyheder fra Branchen

15. april 2021

Foto: ”Restoring the Unseen” er et designprojekt, der beskæftiger sig med værdien af hverdagsgenstande. Vi lever i et køb-og-smid-væk samfund, hvor genstande bortskaffes, selvom de stadig er funktionelle. Så hvorfor bruge jordens begrænsede ressourcer på at tilføje et nyt produkt? Som en konsekvens, besluttede de studerende kun at bruge allerede kasserede materialer fra lossepladsen. Det endelige resultat er en række tankevækkende objekter indrammet i en fiktiv fremtid. På billedet ses en kaffemaskine. ”Restoring the Unseen” af Antonia Fedder (kommunikationsdesign), Filip Rukan og Nele Kieserizky (Industrial Design) MA1, Design for Planet – Kursus: Læring fra fortiden, 1. semester, 2019.

I foreningen Danske Kunsthåndværkere & Designere råder de over et fantastisk tidsskriftsarkiv i papir, der beskriver næsten 70 års* udvikling indenfor dansk kunsthåndværk og design. Det har de nu valgt at dele!

Tidsskrifterne fra perioden 1948 – 2009 er blevet digitaliseret og har fået plads på Formkraft.dk. Formkraft er nu hjemsted for arkivet/tidsskriftshylde, flankeret af et nyt online magasin, der med en krog i arkivmaterialet kigger fremad.

Formkraft er en selvstændig digital portal, som ud over arkivet, som præsenteres på en digital tidskriftshylde, indeholder formidling af nutiden med faglige artikler, interviews, nye tendenser, teknikker og materialer.

Første tema er Holdbarhed hvor Kristine Harper blandt flere har bidraget med en artikel om ’Den bæredygtige ting: en hyldest til det rå og foranderlige’, herudover kan du læse et portræt af Anne Brandøj en anmeldelse af udstillingen ’Ler for livet’ på Clay, og meget mere.

Næste tema behandler emnet Design udstillinger. Fremadrettet udkommer temaerne drypvis hvert kvartal.  For at sikre en høj faglig og relevant redaktionel linje er der etableret en redaktionsrådsgruppe med repræsentanter fra feltets institutioner og organisationer.

Rigtig god læselyst.

*Arkivet på Formkraft indeholder:

Dansk Kunsthåndværk, 1947-68, Dansk Brugskunst, 1968-72, BID: Brugskunst og Industriel Design, 1973, DANSKFORM, 1974, Dansk Kunsthåndværk og Industriel Design, 1975, Danske Kunsthåndværkeres Landssammenslutning, 1982-85, Dansk Kunsthåndværk, 1986-2004, Kunstuff, 2004-09+16