8 mio. kr. afsat til en grøn genstart af mode- og tekstil-industrien

Bæredygtighed

1. juni 2021

Danske virksomheder der arbejder inden for mode og tekstil får med projektet ”Fremtidens Tekstilkrav” et godt og bæredygtigt udgangspunkt for at få deres brand godt i gang igen
efter Covid 19.

Samtidig kan de få fordele i den globale konkurrence ved at komme forrest med at leve op til både nuværende og kommende krav fra både modeuger og salgsplatforme.


Indsatsen for bæredygtighed bliver holistisk

– Vi er nået ind i en ny fase af modebranchens grønne omstilling. En fase hvor grønne gloser og buzzwords om bæredygtighed ikke længere kan stå alene. Kunder og myndigheder kræver i stigende grad dokumentation for alle de bæredygtige påstande, og derfor vil de brands, der har styr på det, få en global konkurrencefordel

siger direktør i Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen.

Det bliver den nationale erhvervsklynge, der skal administrere projektet, på vegne af den taskforce, der er nedsat af forsknings- og undervisningsministeren.


Branchen stiller selv høje krav

Branchen er i forvejen på vej i en grønnere retning. For eksempel vil Copenhagen Fashion Week fra 2023 stille en række krav til de udstillende brands’ bæredygtighedsarbejde. Ligeledes forventes det, at store platforme som Zalando og ASOS også vil skærpe kravene fremover. Der varsles desuden om skærpet lovgivning fra EU, som kræver handling fra alle mode-og tekstilbrands. Det vil stille krav om dokumentation for, at design, produktion og efterfølgende håndtering er bæredygtig, og at der ligeledes stilles ambitiøse mål.

Kravene favner hele bæredygtighedsagendaen og vil altså have en holistisk tilgang og rumme krav om miljø, herunder kemi og klima, såvel som sociale forhold og arbejdstagerrettigheder.


Fra individuelle tiltag til samlet retning

Som en del af regeringens genstartspakke er der blevet nedsat en taskforce for af branche-relevante repræsentanter, ministerier, erhvervsaktører, forskere m.m. Denne taskforce har i første omgang til opgave at lave et program, der kan hjælpe danske brands med at stå stærkere både hjemme- og på eksportmarkederne og leve op til de mange nuværende og fremtidige bæredygtighedskrav.

Taskforcen anbefaler, at programmet skal baseres på Copenhagen Fashion Weeks bæredygtighedskrav, der er et robust og holistisk værktøj, som bredt kan tilgås af branchen. Denne holistiske måde at arbejde med bæredygtighedskrav har allerede fået opmærksomhed fra udlandet og bliver brugt som inspiration flere steder. I Danmark har den største danske modemesse CIFF allerede valgt at implementere de samme krav til udstillere fra 2023.

Barren er sat højt – og at det vil gavne branchen.– Forretning og bæredygtighed går hånd i hånd, og som branche skal vi sikre, at vi er på forkant med fremtidige forbrugere såvel som lovgivningsmæssige krav, siger hun.

udtaler formand for taskforcen og sustainability manager hos Bestseller Dorte Rye Olsen


”Fremtidens Tekstilkrav” vil styrke branchen.

Der er behov for at sætte yderligere skub i den bæredygtige omstilling af branchen, og det kræver i høj grad koordinerede indsatser. Dette værktøj og ”Fremtidens Tekstilkrav” vil være en vigtig løftestang, fordi det giver et 360 graders tjek af dokumentationen OG en robust handlingsplan, der viser vejen mod en mere bæredygtig forretning. Det vil styrke den enkelte virksomhed og den danske mode- og tekstilbranche som helhed, siger han.

mener Adm. direktør i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen

Helt konkret kan der søges om en voucher på op til 160.000 kr., som giver adgang til hjælp med at få overblik over og implementeret den kommende påkrævede dokumentation og strategi. Der er afsat 8 mio. kr., som skal uddeles til eksport-trængte danske mode- og tekstilvirksomheder i 2021.

Lifestyle & Design Cluster administrerer puljen og tildeler midler til de virksomheder, der ud fra et pointsystem skønnes at have det største potentiale for at få udbytte af programmet. De pågældende brands får udarbejdet en gap-analyse som udgangspunkt for at identificere indsatsområder.

Herefter udarbejder virksomheden i samarbejde med en ekspert en handlingsplan og arbejder med definerede indsatsområder.

Der afvikles informationsmøde d. 7. juni kl. 10-10.45., hvor vi vil informere om programmets indhold og mulighed for at deltage. Tilmelding her.

Yderligere info her
Kontakt:
Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster,
Tlf.: 2936 0090 – Betina@ldcluster.com
Download projektbeskrivelsen og processen her


Taskforcen

Taskforcen bag ”Fremtidens Tekstilkrav” er etableret på baggrund af de otte genstartsteams, som regeringen nedsatte i august 2020. Genstartteamet, der omhandlede mode og tekstil, kom med tre anbefalinger. Partnerskabet og det tilknyttede tilskudsprogram er resultatet af den ene af disse anbefalinger. Programmet skal fremme mode- og tekstilvirksomheder grønne omstilling og styrke deres internationale konkurrenceevne og eksport.

Dorte Rye Olsen (formand), sustainability manager, Bestseller
Thomas Klausen, adm. direktør, Dansk Mode & Textil
Nikolai Klausen, direktør, WEAR
Nicolaj Reffstrup, adm. direktør, Ganni
Lena Trend Hansen, produktdirektør, Coze Aarhus
Rikke Baumgarten, kreativ direktør, Baum Und Pferdgarten
Helle Nybo Holmberg, adm. direktør, Nybo Workwear
John Vestergaard, adm. direktør, Egetæpper
Else Skjold, lektor, Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (DAK)
Poul-Erik Jørgensen, programleder, Via Design (VIA University College)
Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH)
Jannie Andersen, forhandlingssekretær, Industrigruppen Beklædning og Tekstil 3F
Frederikke Antonie Schmidt, CEO, Roccamore
Mads Fibiger Rasmussen, CFO, Organic Basics
Camilla Hjermind, kontorchef, Erhvervsstyrelsen
Sophie Petersen, teamleder, Udenrigsministeriet
Anne Marie Zinck, specialkonsulent, Miljøministeriet
Kathrine Weicker, forretningsudvikler, Erhvervshus Hovedstaden
Anna Maria Sønderholm, udviklingschef, Erhvervshus Midtjylland
Betina Simonsen, direktør, Lifestyle & Design Cluster