Det Kongelige Akademi: Studerende giver deres bud på “The New European Bauhaus”

Designskolerne i Danmark

13. september 2021

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens præsident, lancerede i 2020 The New European Bauhaus – en opfordring til en ny bevægelse, hvor arkitekter og designere skal fremskynde Europas grønne ambitioner. 125 kandidatstuderende fra Det Kongelige Akademi giver nu deres bud på, hvordan et nyt europæisk Bauhaus kan bidrage til den grønne omstilling i dag.


Hvad er den vigtigste mission for dig som designer eller arkitekt, når du skal skabe en fremtid, der er mere bæredygtig, æstetisk og inkluderende?

Det spørgsmål bliver 125 kandidatstuderende bedt om at besvare, når Institut for Bygningskunst og Design på Det Kongelige Akademi skyder et intenst tværfagligt forløb i gang.

Forløbet tager afsæt i EU-kommissionens opfordring til at skabe et nyt Europæisk Bauhaus, som blev lanceret af EU-kommissionens præsident, Ursula von der Leyen, i oktober 2020. Hensigten er at bringe EU’s klimaambition The European Green Deal tættere på menneskers liv og hjem, og gøre en bæredygtig livsform mere nærværende og attraktiv gennem design og arkitektur. Nøgleordene her er – udover bæredygtighed – inklusion og æstetik.

Fra d. 6. – 17. september vil Det Kongelige Akademi derfor summe af aktivitet, workshops og eksperimenter, når de studerende på tværs af alle kandidatprogrammerne på instituttet tager udfordringen op og designer oplevelser på tværs af fagligheder som beklædning og møbel, bolig og rum, interiør og materialer samt strategisk design.

”Det har været oplagt for os at gribe EU-kommissionens opfordring. Vores institut arbejder lige præcis i krydsfeltet mellem arkitektur og design, som man også gjorde i det historiske Bauhaus, og vi har stort fokus på, hvordan den bæredygtige omstilling gennem design kommer helt tæt på menneskers hverdag. Det er endnu meget åbent, hvor det nye Bauhaus skal pege hen, så her viser vi vores bud på tilgange til det.”

Mathilde Serup, Institutleder


De studerende bliver igennem forløbet introduceret til og inspireret af det historiske Bauhaus og vil undervejs møde førende danske og internationale designere, arkitekter og kunstnere, der arbejder med bæredygtighed og inklusion i dag. Herefter skal de lave deres helt eget New European Bauhaus-manifest samt visualisere og designe en kreativ installation, der udfolder spørgsmålet og engagerer tilskueren.

Resultaterne vil blive præsenteret på workshoppens sidste dag fredag d. 17. september med en række kunstneriske New Bauhaus-designoplevelser.

Pressen er velkommen efter aftale.


Bauhaus

EU’s initiativ til The New European Bauhaus er inspireret af den tyske Bauhaus-bevægelse, der forenede design/arkitektur og visioner om et nyt moderne samfund i tiden efter 1. verdenskrig, og som hjalp med til at forme den sociale og økonomiske overgang til det industrielle samfund i det 20. århundrede.

I slutningen af september lanceres det første open call, hvor der kan søges om midler til de første større New European Bauhaus-projekter.

Læs Ursula von der Leyens tale ved lanceringen af The New European Bauhaus her.


For yderligere information, kontakt venligst

Inge Henningsen, Pressekonsulent
E-mail: inge.henningsen@kglakademi.dk
Telefon: 41 70 15 33

Mathilde Serup, Institutleder
E-mail: mser@kglakademi.dk
Telefon: 41 70 15 13


Fotokreditering: Det Kongelige Akademi