Børsen Bæredygtig: Om tre år skal virksomheder rydde op efter egen emballage

Bæredygtighed

6. december 2021

Uddrag af artikel fra Børsen Bæredygtig
af Katrine Grønvald Raun


Store erhvervsorganisationer vil samarbejde om genanvendelse af emballage, når nye krav i 2025 rammer industrien.


Fra 2025 bliver det op til virksomheder, der sender indpakning på markedet, også at fjerne det igen og sikre genbrug eller genanvendelse.

Den nye organisation Dansk Emballage Producentansvar skal sikre overgangen, lyder ambitionen fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Landbrug & Fødevarer samt Dagsam.


Inspiration fra dåsen

De fleste medlemmer i DI bruger emballage, siger miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, der kalder opgaven for stor og kompleks for den enkelte.

“Mange virksomheder har dog fra start sagt, at vi skal sætte os forrest i bussen.”

Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef, DI


Organisationerne sammenligner i nogen grad ordningen med Dansk Retursystem, som Svend Auken (S) i sin tid opfordrede bryggerier og detailhandel til at etablere, for at sikre indsamling og genanvendelse af flasker og dåser. Det kommende system skal dog ikke baseres på pant og eneret. I stedet skal virksomheder, der tilmelder sig, betale et gebyr for at få indsamlet, sorteret og genanvendt deres emballager.

“Der er enighed om, at producentansvaret indføres finansielt. Det vil ikke være sådan, at f.eks. Den Gamle Fabrik skal køre rundt og indsamle sine syltetøjsglas. Derfor har vi besluttet at etablere en kollektiv ordning.”

John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd på vegne af Dagsam

Faktaboks: Producentansvaret

Fra 2025 indføres udvidet producentansvar på emballage i EU. Alle selskaber, der pakker varer i emballage eller importerer emballerede produkter, skal selv organisere og betale for indsamling og genanvendelse. Ca. 40.000 danske selskaber ventes at blive omfattet.

Med Dansk Emballage Producentansvar vil erhvervslivet håndtere ansvaret, så danske virksomheder mod gebyr kan få organiseret håndtering af affaldet.



Hvad et kommende system vil koste er for tidligt at sige, men Miljøstyrelsen vurderer den samlede omkostning for erhvervslivet til 2 mia. kr. om året. Konkret skal alle praktiske løsninger sendes i udbud, mens selskaberne, der i dag indsamler affald for kommunerne, formentlig vil være del af løsningen. Først skal en direktør dog findes.

“Den største udfordring er at bygge systemer, procedurer og aftaler op uden adgang til den ressource, det bygger på.”

Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef, DI


Vil regulere adfærd

Selvom det ifølge alle parter bliver en kæmpe opgave, er der også fordele.

“Alle, det gælder også producenter uden for fødevarer, vil minimere deres emballageforbrug. Det skal gerne få os alle til at opføre os mere ordentligt.”

John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

“Ved at give producenterne det økonomiske ansvar for affaldet, vil vi i højere grad se emballage, som fra starten er tænkt til genbrug og genanvendelse.”

Lea Wermelin, miljøminister (S)


Læs den fulde artikel i Børsen Bæredygtig her.


Fotokreditering: Thomas Lekfeldt, Ritzau