Marie-Louise Rosholm, Studio MLR, kommenterer på EU-strategien for bæredygtige og cirkulære tekstiler

Nå de 17 - via design

1. april 2022

Nedenstående kommentar er delt med forfatterens samtykke.

Bemærk; at kommentarer fra personer udenfor sekretariatet delt på Design denmarks hjemmeside ikke repræsenterer foreningens holdning, men skal ses som en måde at give designbranchen en stemme.

“Rapporten lukker døren til recycling som quick-fix. Den behandler det faktum at det er afgørende at tøj og materialer er ’rene’, dvs. at man holder materialestrømmene rene, at man ikke blander forskellige fibre med hinanden. Cellulose fibre for sig, animalske fibre, ikke blande få procent elastan i bomulds t-shirten fordi bomulden er af for dårlig kvalitet. Ved ikke at blande fibre på den måde sikrer man kvaliteten af den genanvendte fibre. Genanvendelse er yderst ressourcekrævende, så kvaliteten af den genanvendte skal være god. De samme overvejelser skal man have i forhold til beklædning; alle detaljer – sytråd, knapper og mærker, foer skal vurderes ud fra et recycling princip.

Rapporten siger også at PET flasker ikke skal recycles til tekstil, men blive i fødevare loopet, bl.a. p.g.a. af udfordringen med microplast, men også fordi det de-facto er en ‘downcycling‘ af PET flasker at bruge dem til andet end madvarer. Altsammen mine åregamle mantra.

Men når det er sagt, er recycling, uanset hvor meget fokus man har på et produkts ’end-of-life’ alligevel ikke rigtig løsningen. Som designer må spørgsmålet ved starten af arbejdet med et produkt altid være:  
Kan jeg designe dette så der ikke bliver noget tilbage at recycle, når jeg eller andre er færdige med at bruge det.

Og det mest bæredygtige man kan gøre er at lave ting der holder længe, rigtig længe. Derfor er det andet altafgørende spørgsmål man må stille sig når man laver noget nyt:
Hvordan kan jeg designe så det holder længst muligt? Der er mange muligheder, men et meget vigtigtog overset område er fibre og materialer.   

Eksempel: Uld og bomuld skal vaskes med forskellig sæbe, temperatur, mm. for at holde sig smukt længe. Men hvis man har blandet uld og bomuld i et og samme tekstil kan man jo ikke tage det hensyn, når man vasker – og så bliver tekstilet hurtigere grimt.

De aspekter har rapporten for lidt fokus på – og det er ærgerligt for netop det er den lange bane og fremtiden.

Den udfordring betyder på ingen måde at festen stopper, det betyder bare at man skal tænke sig rigtig grundigt om. Løsningerne er der eller de kan skabes, men det kræver lidt længere tid at tænke, innovere og implementere nyt.

Jeg er grundlæggende ret begejstret for rapporten, den overstiger absolut mine forventninger. Men jeg er bekymret for overgangsperioden bl.a. fra fast fashion til slow fashion. Hvordan kan det ske uden at tekstilarbejderne i Bangladesh og de dårligst stillede i vesten, dem der køber fast fashion’s dårlig kvalitet af nød, ikke af valg, bliver skubbet længere ud i fattigdom?Forandringen skal ske, det skal ske nu, men det kræver penge og fokus. Jeg er seriøst bekymret for om den villighed er til stede i regeringer og befolkninger.”

Ovenstående er skrevet af: Marie-Louise Rosholm, Studio MLR

Her finder du EU-strategien

Har du en kommentar, perspektiv, debatindlæg eller andet du synes vi skal dele, er du velkommen til at sende det til kommunikationsansvarlig Kristine Lauritsen; kla@designdenmark.dk.