Frihedens bagside i designbranchen

Well-being

16. septemer 2022

Designere lever af kreativt overskud, men trivslen går ofte i minus på et arbejdsmarked præget af løse ansættelser og freelance-opgaver. Et nyt projekt skal styrke designeres mentale sundhed og skabe mere viden til feltet.

Løst ansatte og freelancere ligger højt på ønskelisten hos mange af de virksomheder, som arbejder med design. Derfor er branchen under pres og præget af projektansættelser og en stor andel af soloselvstændige. Og det kan være et problem for trivslen, mener både Det Kongelig Akademi,  Forbundet Arkitekter og Designere og Design denmark. Her oplever de, at den usikre arbejdssituation kan medføre stress og sygemeldinger.

Derfor samarbejder de tre organisationer om projektet ”Kunsten at trives”. Formålet er at hjælpe designere i prekære arbejdsforhold og enkeltmandsvirksomheder med at opnå mental ro, overskud og kreativitet i hverdagen. Samtidig er ambitionen at skabe ny viden, der kan hjælpe den kreative branche til en bedre mental sundhed.

Silje Alberthe Kamille Friis, lektor hos Det Kongelige Akademi, udtaler:

”At være selvstændig eller en del af det prekære arbejdsmarked, oplever mange af deltagerne som en stor frihed og glæde, men i perioder også som ensomt og uvist og med et tidsmæssigt og økonomisk pres. Det kan medføre bekymringer og stress, som bremser evnen til at arbejde kreativt. Netop det kreative er for mange det, der tiltrak dem ved designfaget.”

Hovedtanken i projektet er, at kunstbaserede metoder kan bruges til at skabe trivsel og mental sundhed samtidig med at de understøtter den kreative proces. Metoderne bygger på kunst– og naturterapi, hvor det handler om at aktivere sanserne og inddrage kroppen og naturen til at skabe ro og åbenhed. I stedet for at gå til mindfulness efter arbejde, giver projektet redskaber til at opnå øjeblikke af trivsel i løbet af arbejdsdagen.

Postdoc og projektleder Annegrete Mølhave fortsætter:

”I projektet har flere af deltagerne oplevet, at de kunst- og naturbaserede metoder leder til nye, overraskende indsigter, en oplevelse af beslutningskraft og af at være i balance. Metoderne kan hjælpe deltagerne til at ændre arbejdsvaner, så de giver sig selv plads til at finde ro og derigennem arbejde mere kreativt.”

I løbet af efteråret vil et nyt hold designere følge forløbet. Projektet afsluttes i februar 2023, og her vil erfaringerne blive samlet i en guide og et sæt værktøjer, som vil være tilgængeligt for alle. 


Trivsel på udstilling

Projektet ”Kunsten at trives” vil være en del af udstillingen ”Behaviour and Welfare” på Det Kongelige Akademi, som slår dørene op 15. september. Udstillingen handler om, hvordan design og arkitektur kan give bedre sundhed og velfærd. Fra projektet medvirker artefakter og videoer, som beskriver erfaringerne. Se mere her.


Fakta om det prekære arbejdsmarked

Mellem 20 og 25 % af danskerne er ansat under prekære arbejdsforhold – i vikariater, projektansættelser, deltidsjobs og så videre, og antallet er steget markant over de seneste år. Det anslår et hold forskere i bogen ”Prekarisering og akademisk arbejde” fra 2018.

Forbundet Arkitekter og Designere har via en ny undersøgelse på LinkedIn erfaret, at 66 % af de adspurgte medlemmer har symptomer på stress. Samtidig er antallet af psykologhenvisninger fra fagforeningen fordoblet fra 2021 til 2022.


Fakta om Velliv Foreningen

Velliv Foreningen støtter indsatser, der styrker den mentale sundhed på arbejdspladser og i lokalområder. Alle virksomheder, foreninger og organisationer kan søge midlerne. Læs mere om muligheder for støtte på www.vellivforeningen.dk

Velliv Foreningen støtter Det Kongelige Akademi og projektet ”Kunsten at Trives” med 511.029 kr


Kontaktoplysninger

Postdoc og projektleder, Det Kongelige Akademi, Annegrete Mølhave, tlf. 4111 6880, mail: amol@kglakademi.dk