Design denmark

Problemknuseren – interview med designer Jesper K. Thomsen

Problemknuseren – interview med designer Jesper K. Thomsen

Hvad er det, der gør, at nogle designere lægger sig i førerfeltet og formår at komme fra idé til produkt – uden at bukke under for businessplaner, salg og forretningsstrategier? Designer Jesper K. Thomsen har efter 3 års hårdt arbejde lagt sig i dette felt og ser en spændende fremtid i møde for sit design, der gør livet lettere for en lang række ældre medborgere og offentligt ansatte.

For omkring 3 år siden blev ideen til DoseSystem født. Medicinhuskeren, designet og udviklet af Jesper K. Thomsen, er et letbetjeneligt, digitalt huskesystem, der hjælper ældre medborgere til huske den daglige medicin, og samtidig giver plejepersonalet og pårørende mulighed for at være backup. Det hele samlet i en overskuelig app.

DoseSystem DoseTray1Det, der startede som en pilleæske med et jalousilåg, er udviklet til et ‘elektronisk medicinskab’ baseret på mobilteknologi. På et display kan borgeren se, at medicinen skal tages og kan kvittere med blot trykke på en knap.

Pilotfase og input fra 40 kommuner

I en pilotfase blev produktet testet i et offentligt-privat samarbejde med blandt andre Gentofte Kommune og Væksthus Hovedstadsregionen. Jesper fandt frem til investorer fra Syddansk Teknologisk Innovation og Welfare Tech Invest, men først havde han været på en lang rejse rundt til ca. 40 af landets kommuner, for at få feedback på sit produkt af de mennesker, som skulle bruge det.

Ved hjælp af lige dele designtalent, forretningsforståelse og kompromissøgende vedholdenhed er DoseSystem i skrivende stund solgt til 11 kommuner, og lande som Norge og Taiwan har vist interesse i designløsningen.

– Der må være flere faldgrupper, når man sætter sig for at lave en digital løsning til ældre borgere, der ikke er vant til teknologi?

– Ja. Det handler om at lave en så simpel og effektiv løsning som muligt. Medicinhuskeren har blot een knap, borgeren skal betjene. Løsningen er så blevet testet og ændret hundredevis af gange undervejs for at ende i så optimalt et kompromis, som det overhovedet er muligt. Design er jo altid resultat af mange kompromiser og det er en lang rejse at nå det endelige produkt. Det handler om at teste igen og igen, barbere ind til benet, ændre produktet og igen tale med brugeren. Mulighederne er ubegrænsede med teknologi – det altoverskyggende er at holde det enkelt og kun benytte sig af det absolut mest nødvendige, minimere og simplificere.

Sporskifte

Oprindelig er Jesper designer af armbåndsure, lamper og møbler. Med egen tegnestue gennem 14 år og succesrige samarbejder med blandt andre Mater, Idé Møbler og Normann Copenhagen, kunne man fristes til at tænke, at det ikke umiddelbart lå ligefor at skifte spor.

– Hvorfor skifte stole ud med servicedesign for ældre borgere, når internationale designmedier som New York Times og ID er vilde med det, man laver?

– Jeg brænder for at lave design, der kan afhjælpe problemer. Jeg har altid været optaget af at løse problemer, og det har ført mig til at lave design, der er et reelt behov for. Jeg er oprindelig uddannet bygningskonstruktør og kom ind på designskolens overbygning. På det tidspunkt var mine medstuderende meget dygtige til form og æstetik.. Det kunne jeg ikke konkurrere med og forsøgte derfor med en anden vinkel at løse problemer. Så mit afgangsprojekt, der var en lægetaske, var på en måde første skridt mod design, som opfylder et reelt behov. Samtidig vil jeg sige, at jeg ikke er færdig med ure og møbler – det har bare ikke mit hovedfokus nu.

– Hvad er dit ‘design-take’, når du laver designløsninger i det offentlige?
1136
– Det er min holistiske tilgang til det at designe. Designerens metodik handler netop ikke om at designe nye smarte ting og sager, men om at designe hele systemer og sørge for at produkter og service fungerer sammen og i den kontekst, de indgår i. Og så handler det om at prøve sine ideer af på brugerne og tænke hele processen igennem – fra idé og research over test og forretning til produkt og implementering.

Lærende proces

Udrulning og implementering af DoseSystem i kommuner og blandt medarbejdergrupper, der har været vandt til at arbejde på den samme måde i mange år, har ikke været uden udfordringer, og har krævet mange kompromisser undervejs.

– Det er en process, vi lærer rigtigt meget om i takt med, vi ruller ud og få flere kunder. En af de vigtigste komponenter i dette spil er forandringsledelse. For én del er produkt, en anden og langt større udfordring, er implementering. Det er nødvendigt at kunne lytte og involvere dem i processen, som bliver berørt af løsningen. Man skal også vide, hvordan man når igennem til beslutningstagerne og kunne lave en businesscase, der har det rigtige forhold mellem pris og kvalitet. Jeg har trukket på min erfaring fra tidligere projekter – og fået god sparring fra mit netværket.

– Så, hvad er det gode råd til andre designere, som gerne vil slå igennem med et produkt?

– Brug dit netværk, og find en partner, du kan sparre med, om alt det du er usikker på. Som designer vil jeg derfor ikke anbefale at teame op med en anden designer, men find en der komplementere dine evner. Det er helt afgørende at vedligeholde og udbygge sit netværk og at partner op med folk, som forstår sig på businessdelen.

Jesper K Thomsen er direktør i DoseSystem ApS og refererer til bestyrelsen, som består af investorerne. Fra 15. marts 2015 er der ansat en salgs- og eksportansvarlig i virksomheden, og der er planer om flere ansættelser i år. Elektronikken i DoseSystem samt SW er danskudviklet af 2 underleverandørerer, som DoseSystem ApS har et meget nært samarbejde med. Produktion sker i Kina og Polen.