Design denmark

Biennalen for Kunsthåndværk & Design - Open Call 2019

 

Skal du indsende projektforslag til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019?

Professionelle kunsthåndværkere og designere inviteres igen til at indsende projektforslag til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019. Biennalen har siden 1995 været en scene for samtidens nyskabende, konceptuelle og ‘upcoming’ kunsthåndværk- og designprojekter. En faglig jury udvælger og sammensætter Biennaleudstillingen på baggrund af ansøgningerne. Alle udvalgte projekter har mulighed for at blive honoreret med Biennnaleprisen på 100.000 kroner.

2019’s tema er FÆLLESSKAB

Hvad er det som gør at vi kigger hinanden i øjnene og mærker en samhørighed og en fælles identitet? Hvorfor kigger vi på et flag og tænker “Det er vores”. Hvordan skabes vores fælles fortællinger?

Igennem historien har det været fordelagtigt for skiftende magtinstanser at definere fælles værdier – folket skulle have noget at samles om. Flag, sprog, arealer, religioner, idéer, kongehuse og nationalstater, er eksempler på forestillede størrelser som benyttes til at give os en fornemmelse af samhørighed. De kan føles uforanderlige og selvfølgelige, men ofte er de resultater af bevidst magtudøvelse, politisk arbejde eller ambition.

Kunsthåndværk og design har gennem historien været et værktøj for de, som ville formidle en idé, en styreform, en vision eller demonstrere deres magt. Bauhaus-skolen ville skabe ny form til det rationelle, ordnede, industrisamfund. De radikale italienske designere ville udfordre en eksisterende orden – i denne sammenhæng den forudsigelige designbranche, og de fastfrosne politiske lag. I 00’erne kom Kritisk Design, som benyttede kunsthåndværk og design til formidling af samfundskritik og konceptuelle visioner.

I dag er den frie kunstneriske udviklingsproces under angreb fra adskillige sider. Samfundet skal spare og de aktiviteter, hvis effekt er svær at værdisætte, spares væk. Det kunne hævdes, at vi har valgt at hæmme den frie tænkning, i en tid hvor visioner og langsigtede valg er afgørende for vores fælles fremtid.

Verden er – bogstaveligt talt – ved at gå under. Vi kan alle se, at vores børn og deres vil møde en radikalt forandret planet. Vi har brug for samling. Vi har brug for nye fællesskaber for at overleve. Kunsthåndværk og design har potentialet til at skabe symbolmættede genstande og ritualer, som kan vække til eftertanke og måske handling.

Til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019 handler det om at fokusere sit talent på Fællesskabet, og overveje hvordan man kan skabe genstande, ideer og betydninger, som har potentiale til at vække nye fællesskaber – forestillede eller faktiske – som kan redde vores verden, vores planet. Objekter, fysiske og virtuelle til tilbedelse, til handling, til trøst, til eftertanke, til overlevelse…

Det er alvor. Der er langt til Mars – og du har ikke råd til billetten…

Ansøgningsfrist: 16. oktober 2018 kl 12.00. 

Læs mere her