Design denmark

Danske designere bygger bro til eksport i Kina

Danske designere bygger bro til eksport i Kina

Design denmark står for 3. år i træk for et eksportoffensiv til Asiens største designmesse, SZIDF 2015, i Kinas designby nr 1: Shenzhen.

7 danske designvirksomheder tager i år sammen til den gigantiske messe for industrielt design SZIDF 2015 (China/Shenzhen International Industrial Design Fair), som finder sted den 6. – 8. november. Designvirksomhederne præsenteres på en fælles dansk pavillon, som igen i år tegnes af en af delegationens deltagere, denne gang af LAND Designlab, og finansieres af Design denmarks kinesiske samarbejdspartner SIDA (Shenzhen Industrial Design Profession Association).

Momentum for dansk design i Kina
Eksportfremstødet er en videreførsel af de seneste års gode erfaringer med skabe en fælles platform for dansk design i verdens mest folkerige land:

– Vi bruger SZIDF til at vise danske designprodukter frem for kinesiske indkøbere og producenter. Men vi prioriterer også at være tilstede i Shenzhen, fordi byen er et hotspot, for samarbejder og netværk. Flere af de virksomheder, som deltog på samme tur sidste år, kom hjem med konkrete business-aftaler. Det er et udtryk for den store interesse, kineserne lige nu har i dansk design. Kinas egenproduktion vokser, og der er politisk vilje, hvilket giver et helt konkret behov for dansk know-how, fortæller direktør i Design denmark, Morten Grøn.

De deltagende virksomheder er i år Kontrapunkt, Hans Thyge & Co, Seidenfaden Design Copenhagen, Slaatto Design, LAND Designlab, Allan scharff og Holscher Design. Derudover deltager Design denmark på standen, som repræsentant og talerør for sine medlemmer.

stand_kina2

City of Design
Og selvom det langt fra er første gang, at danske (design)virksomheder går sammen om et markedsføringsfremstød i Kina, blæser der lige nu særligt gunstige vinde for danske forretningsmuligheder specielt i Shenzhen. Storbyen er den første i Kina, som har fået tildelt den hæderfulde titel “City of Design” af NESCO. Og med sine over 20 millioner indbyggere og en geografisk placering tæt på Hong Kong, omtaler kineserne selv Shenzhen som “City of Design“. Bystyret arbejder efter en langsigtet udviklingsstrategi, der skal opbygge det urbane image og cementere byen som designknudepunkt.

– Kina står midt i en enorm transformation. Det er ikke længere bare ‘kopiernes land’ – det er på vej til at blive et forbrugsdrevet marked, som opbygger sine egne globale brands og designs. Kineserne vil ud internationalt med egne produkter, og der er opstået et stort hjemmemarked, som booster produktionen. Det er dén udvikling, der giver enorme muligheder for danske designere, og som vi griber, slutter Morten Grøn.

Design denmarks strategiske samarbejde med Shenzhen går via søsterorganisationen SIDA (Shenzhen Industrial Design Profession Association). Samarbejdet indebærer udover deltagelse på designmessen SZIDF 2015, en samarbejdsaftale om projektet “10 Plus 10”, som er 10 konkrete samarbejder mellem 10 danske designvirksomheder og 10 kinesiske industri-, teknologi- og produktionsvirksomheder.

Mere information om Design denmarks strategiske satsning på dansk design i Kina fåes hos medlemschef Henrik Weiglin, hw@designdenmark.dk