Design denmark

Direktøren, der 'disruptede' sig selv

Direktøren, der 'disruptede' sig selv

Hvordan forvandler man en 118 år gammel familiedrevet produktionsvirksomhed til en ledende aktør inden for 3D-print? Det spørgsmål kan Erick Thürmer fra Thürmer Tools svare på.

Fritz C. Thürmer var en af den danske industrialiserings helte og lidt af en opfinder. Han udviklede og patenterede den firkantede skærebakke i 1897, hvilket revolutionerede produktionen af det udvendige gevind. På baggrund af patentet etablerede han fabrikken Thürmer & Co i 1898, der hurtigt blev en stor succes. Da Thürmer & Co var på sit højeste, havde man over 1.500 medarbejdere, og var en af de mest betydningsfulde producenter af skærende værktøjer i Europa.  

118  år senere er Thürmer & Co blevet til Thürmer Tools, men der sidder stadig en Thürmer i direktørstolen. Erick Thürmer er Fritz C. Thürmers oldebarn og således 4. generation i virksomheden, som han har været en del af siden 2003. Erick Thürmer kom fra en karriere i modebranchen, så han følte sig meget anderledes i det nye miljø til at starte med.

”Det var en meget gammeldags virksomhed, jeg overtog, og det var meget svært at lave forandringer, fordi den var blevet ledet på samme måde i mange år,” forklarer Erick Thürmer om sin første tid i Thürmer Tools. De følgende år bød på både fusioner, opkøb, finanskrise, udflytning af arbejdspladser til Asien og tilbageflytning af arbejdspladser til Danmark. En periode præget af både op og nedture. Men så kom vendepunktet.

Noget skal ske

Erick Thürmer overhørte et foredrag med Anders Hviid fra rådgivningsvirksomheden Dare Disrupt, der arbejder med at skabe radikal innovation, strategi og forretningsudvikling med udgangspunkt i ny teknologi. Foredraget handlede blandt andet om, hvordan virksomheder skal tænke nyt, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at overleve på fremtidens marked. Hovedbudskabet var klart: Disrupt yourself. Before someone else does.

”Jeg gik derfra og tænkte, vi er helt fucked”, husker Erick Thürmer.

Kort efter henvendte han sig derfor til Vækstfonden for at få hjælp til at udvikle virksomheden. Noget skulle ske. Her var svaret dog, at man ganske enkelt ikke troede på produktionsdanmark i traditionel forstand. I stedet mente de, at Erick Thürmer skulle rette blikket mod 3D-print. En ide, der straks gav Erick Thürmer blod på tanden.

”Det skal vi, tænkte jeg! Vores produkter er jo i princippet dumme, forstået sådan, at alt kan printes. På den måde kan man stå i Sri Lanka og printe sit eget værktøj med hjælp fra os.”

Første patent i 116 år

I 2014 tog Erick Thürmer og Thürmer Tools derfor det første patent på gevindtappe siden sin oldefar, der gør det muligt at fremstille 3D-printede specialværktøjer. Men en ting er at få en genial ide, som omverden kan se lyset i. Noget andet er at forvandle en mere end 100 år gammel familiedrevet produktionsvirksomhed til en ledende aktør inden for 3D-print-teknologi.

Derfor har Thürmer Tools deltaget i PLUS-programmet. Et partnerskabsprogram for virksomheder der ønsker at gøre brug af designkompetencer for at ruste sig til fremtidens innovationsudfordringer. Her blev virksomheden sat sammen med designbureauet Kontrapunkt, og opgaven var klar:

Den 118 år gamle virksomhed, hvis marked var uvist og udfordret, skulle forvandles til en moderne industriel “serviceudbyder” med udgangspunkt i investeringen i 3D-print – vel at mærke uden at glemme rødderne.

”Før vi gik i gang, gjorde jeg det meget klart for Kontrapunkt, at der ikke var nogle regler for samarbejdet. Vi ville være åbne for alle forslag, de kom med,” siger Erick Thürmer.

Find din virksomheds why

En del af processen gik ud på at finde frem til virksomhedens why. En tilgang der er gjort populær af den amerikanske forfatter og konsulent Simon Sinek. Tanken er kort sagt, at folk ikke køber, hvad du laver, men hvorfor du laver det. Derfor er det afgørende at have et ”godt” why.

I Thürmer Tools kom man frem til, at deres why er, at man vil eje alle huller i verden. Et ambitiøst og måske lidt provokerende why, men det virker, mener Erick Thürmer:

”Der skete en ændring, da vi fik vores why på plads. Der er ganske enkelt flere, der vil være med, fordi vi står skarpere.”

Mens Kontrapunkt arbejdede på deres endelige anbefalinger, valgte Erick Thürmer at følge et kursus på Singularity University i USA. Singularity University hører til blandt verdens førende institutioner, når det kommer til at fremtidssikre både virksomheder og samfund ved at benytte sig af de muligheder, teknologiens hastige udvikling fører med sig.

Og det var en stor oplevelse.

”Ærligt talt har jeg altid været dårlig i skolen, men her fandt jeg min hylde og endte som nr. seks i hele klassen. Jeg vendte tilbage til Danmark som en forandret mand,” husker Erick Thürmer.

Og snart var der flere forandringer på vej. Nu var Kontrapunkt klar til at præsentere deres anbefalinger.

Et nyt kapitel

Kontrapunkt havde taget Erick Thürmers opfordring seriøst. Derfor havde de opfundet et selvstændigt udviklingsselskab – en slags spin-off på det eksisterende firma – der fremadrettet skal huse alle Thürmer Tools aktiviteter inden for 3D-print. Men ikke nok med det. De anbefalede også, at Erick Thürmer trak sig som direktør, fordi han i deres øjne ikke var den rette til den rolle.

”Den skulle jeg altså lige sluge. Godt nok havde jeg sagt, at der ikke var nogen regler, men jeg havde ikke regnet med, at de ligefrem ville fyre mig,” siger Erick Thürmer.

Men da han havde tænkt sig om nogle dage, kom han frem til, at de havde ret.

”Jeg skal jo også selv disruptes,” som han siger.

Derfor har Thürmer Tools nu etableret en ny virksomhed, TwentySeven, der tilbyder teknisk rådgivning i industriel metal-3D-print – fra produktudvikling og design til prototyper og produktion. I slutningen af 2016 kom endnu en virksomhed til: Tiny TwentySeven, der tilbyder 3D-scanning af fostre og dernæst 3D-printer en figur af det lille barns ansigt.

Erick Thürmer har ansat en ny direktør og er nu selv associeret partner hos Dare Disrupt og sidder desuden i bestyrelsen for Singularity University.

Og det går rigtig godt for Thürmer Tools og TwentySeven. Så godt, at Thürmer Tools ofte bliver kontaktet af store brands og organisationer som Tesla, VolksWagen og det amerikanske forsvar. Volksvagen mener fx, at de kan nedsætte brugen af køle-smøremidler med den nye teknologi fra Thürmer Tools. En post der lige nu udgør ca. 11 procent af udgifterne i produktionen af en bil. Netop fordi det nye patent kan spare industrien for store mængder køle-smøremiddel, har DI vurderet patentet til at være 200 mio. kr. værd. Der er dog stadig lang vej, før Thürmer Tools behersker processen til fulde. Men Erick Thürmer er fortrøstningsfuld, for som han siger:

”Oticon kunne heller ikke producere deres høreapparater, da de tog deres første patent, og nu er de førende i verden”.

Drømmen om at eje alle huller i verden lever altså i bedste velgående.

Om Thürmer Tools
Thürmer Tools producerer gevindværktøj i høj kvalitet til primært udenlandsk industri og offshore. Virksomheden blev grundlagt i 1898 af Fritz C. Thürmer, der som den første patenterede den firkantede skærebakke i 1897, hvilket revolutionerede produktionen af det udvendige gevind. De følgende år fortsatte Thürmer Tools som en familiedrevet virksomhed indtil 1991, hvor den blev solgt til en pensionskasse. I 2003 købte Bjørn Thürmer sammen med sin søn Erick Thürmer virksomheden. Thürmer Tools har udviklet skærende værktøjer i 3D-Print i metal siden 2013 via den selvstændige virksomhed TwentySeven. I 2016 startede TwentySeven et nyt firma. Tiny TwentySeven, der tilbyder 3D-scanning af fostre og dernæst printer en 3D-figur af det lille barns ansigt. Thürmer modtog i 2016 Danmarks Digitale Førertrøje. En pris, der gives til virksomheder, som på innovativ vis har arbejdet med digital teknologi og derigennem sat sig i førerfeltet inden for digitalisering.