Udstilling

Biennalen for Kunsthåndværk & Design

Biennalen for Kunsthåndværk & Design er en scene for samtidens design og kunsthåndværk med en udstilling, konkurrence og et stærkt formidlingsprogram.

Hver andet år sætter Biennalen fokus på samtidens design og kunsthåndværk med et stærkt formidlingsprogram, en open call-udstilling og en pris på 100.000 kr. Efter en årrække med fast base i København, rykker Biennalen for Kunsthåndværk & Design til Kolding i 2021.

“Biennalen er et af de absolut vigtigste genkommende begivenheder, som præsenterer og udvikler dansk kunsthåndværk og design. Vi glæder os på Museet på Koldinghus til at huse den nyeste version af udstilling, prisoverrækkelse og et varieret arrangementsprogram for fagfeltet og alle os, der elsker kunsthåndværk og design.”
– Nanna Ebert, Konstitueret direktør på Koldinghus

“Vi glæder os over samarbejdet med Koldinghus, der byder på en helt unik udstillingsramme. De har huset en perlerække af udstillinger inden for kunsthåndværk og design, og er rigtig gode til at gøre udstillingerne relevante for et bredt publikum.”
– Helle Severinsen, Projektleder af Biennalen v/Danske Kunsthåndværkere & Designere

Siden 1995 har Foreningen Danske Kunsthåndværkere & Designere arrangeret Biennalen.

Årets tema: Takeaway – hvad tager du med videre?

Til hver Biennale knyttes et tema, der skal understøtte den faglige udvikling og samfundsmæssige relevans. I år er temaet ‘Takeaway – hvad tager du med videre?’, der forholder sig til, hvordan den globale Coronakrise har skabt en midlertidig opbremsning og måske et permanent retningsskift i værdier, vaner og strukturer. Fællesskab og bæredygtighed forvandlede sig fra abstrakte begreber til konkrete valg, og vores afhængighed af hinanden viste sig på nye måder, da koncertoplevelser blev til tv-transmitteret fællessang, kunstudstillinger blev til webinarer, håndarbejde blev til åndehuller, kunstnere og kunsthåndværkeres patchwork økonomi blev alment kendt, designerens evne til at tænke inden for boksen blev åbenbar, og den lokale restaurant overlevede på lynomstilling til takeaway.

Under nedlukningen af Danmark i foråret 2020 fik tidstunge håndværksdiscipliner og kulturfællesskaber en ny renæssance, og der er netop nu et momentum for at understrege værdien af samtidens kunsthåndværk og design. Med krisen fulgte en hyper-opmærksomhed på, hvordan vi bruger vores tid og ressourcer, og en mulighed for at spørge, hvad der er værd at tage med videre herfra.

Biennalen 2021 kigger ind i en ny virkelighed, en post-corona tid, der sammensmelter traditionsbunden viden og teknikker med ny teknologi og formidling. Vi ønsker med Biennalen 2021 at undersøge, hvordan kunsthåndværkere og designere vil forme det forventede “nye normale”. Hvad tager kunsthåndværkere og designere med sig af overleverede ressourcer, viden og metoder ind i fremtidens praksisser? Er en ny forståelse og nye fællesskaber vokset frem som et positivt “takeaway” fra krisen? Og har krisen inspireret designere og kunsthåndværkere til at efterlade noget for altid?

Biennalen holdes på Koldinghus fra d. 5. juni – 24. oktober 2021.

Fotokreditering: Sarah Winther, Mourning Period, Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019. Fotograf Dorte Krogh

5. jun 2021
Koldinghus 1
6000 Kolding