Dark Design – når byen afviser mennesker gennem design

Form og funktion. To ord, der ofte går igen, når vi taler design. Men hvilken form og hvilken funktion? For hvad sker der, når formens funktion er at afvise brugeren?

I samarbejde med Forskningens Døgn inviterer Design denmark til online oplæg om Dark Design ved Professor Ole B. Jensen fra Aalborg Universitet mandag d. 25. april 2022 kl. 15.00 – 16.00.

De seneste år er der sket en stigning i byplanlægning, arkitektur og urban design, der forsøger at forhindre specifikke aktiviteter og grupper i at bruge byens rum. Skrå bænke, der er gode at sidde på, når man venter på bussen i fem minutter, men som man falder af, hvis man er hjemløs og vil sove på bænken. Armlæn, der opdeler en bænk, så man ikke kan ligge ned.

Fænomenet er velkendt over hele verden, og flere steder i udlandet ser man vidtgående indgreb som sylespidse pigge støbt ned i beton under broer eller andre steder, hvor hjemløse forsøger at tage ophold.

Men en by er en smeltedigel af forskellige sociale og kulturelle grupper, og hvis den begynder at afvise nogle af disse, begynder den også at afvikle dele af sig selv.

Dark Design er et vigtigt fænomen at forstå, fordi det ofte er ’usynligt’ for mange. Hvis man ikke leder efter et sted at sove udenfor, opdager man ikke altid de installationer, som umuliggør det.

At lære at se og forstå Dark Design er derfor også en øvelse i at lære at se på byen og forstå den.

Bemærk, at arrangementet er gratis at deltage i, men kræver tilmelding via Billetto.

Vi gør opmærksom på, at dagens arrangement optages med øje for senere deling på Design denmarks platforme. Tilmelding og accept af arrangementets vilkår er samtidig et samtykke til optagelsen.

25. apr 2022
kl. 15.00 – 16.00
Online via Zoom
Pris
MedlemmerGratis
ØvrigeGratis