Paroles Designkritikerskole #3: Design og biodiversitet

Hvilken rolle har designfaget spillet i den antropocæne tidsalder? Hvem fokuserer vi på, når vi designer? Hvis perspektiver inviterer vi ind i designprocessen – og hvem udelukker vi dermed også?

Paroles Designkritikerskole er efterårets tema design, som forholder sig til klimaforandringerne. På den tredje klasse zoomes ind på designprojekter, der på forskellig vis forholder sig til den biodiversitetskrise, vi som beboere på planeten jorden, står midt i.

I den nyligt udgivne antropocæne tekstsamling Connectedness skrives der om biodiversitet – at jorden som et geologisk materielt system er lukket. Mængden af minerale ressourcer løber ingen steder, uanset hvor meget vi omformer dem. Men det er noget andet med diversitet i biologiske livsformer. De informationer, som er lagret i biologisk materiale og udviklet over mange millioner af år, går tabt, når en art uddør.

Men biodiversitetskrisen handler ikke kun om, at vi lige nu ser mange arter uddø. Krisen foregår på forskellige diversitetsniveauer – og drejer sig både om diversitet mellem forskellige arter og inden for samme art, men også om interaktionerne og relationerne imellem arterne.

Helt konkret byder den tredje klasse på tre designprojekter, som på meget forskellig vis adresserer biodiversitetskrisen og forsøger at skabe nye eller alternative relationer mellem mennesker og vores jordiske artsfæller. Det overordnede spørgsmål centrerer sig stadig om, hvilken rolle designfaget har spillet i den antropocæne tidsalder og – med et bredere fokus på biodiversitet – hvem vi fokuserer på, når vi designer: Hvem og hvis perspektiver inviterer vi ind i en designproces og hvem udelukker vi dermed også?

De tre oplæg skal igen ligge til grund for et fælles undersøgende og nysgerrigt læringsrum, hvor vi i samtaler skal sætte vores egne praksisser og virksomheder i samspil med oplæggene.

Program

André Amtoft
Grundlægger af virksomheden Habeetats, som længe har beskæftiget sig med biodiversitet og at skabe hjem for forskellige former for biarter.
André Amtoft vil fortælle om sit ti-årige samarbejde med familiefirmaet Dinesen, der laver produkter og indretning i træ og hvis affaldsprodukter bruges til at skabe hjem til vilde bier.

Tau Ulv Lensskjold
Lektor på Syddansk Universitet.
Med forskningsprojektet Shit! følger vi biodiversitetskrisen ind i vores eget indre og spørger, hvordan design og designere kan bidrage til at forbedre vores forhold til tarmflora og rekalibrere ubalancer forårsaget af samfund af mikrober, som på én og samme tid er os og er os.

Ester og Jonas Fritsch
Søskende og har begge deres daglige gang på IT-Universitetet. Ester med rødder i antropologien og i færd med at færdiggøre en PhD. Jonas som lektor i Interaktionsdesign og leder af Affective Interaction & Relations Lab (AIR) på ITU.
Sammen vil de fortælle om deres fælles forskningsleg, som trækker på forskellige forståelser af energi, affektivt design, alternative livsformer og forsøger at skabe bro mellem forskellige arter, sociale klasser og offentlige institutioner.

Er du interesseret i at læse tekstkompendiet, som ligger det teoretiske fundament for klassen, er du velkommen til at kontakte johanne@parole.cc.

Om BaneGarden

BaneGarden er en grøn oase, økologisk landsby, fredfyldt åndehul og nystartet gastronomisk samlingspunkt midt i København. Området og bygningerne er ved at blive restaureret med bæredygtige materialer og metoder, samtidig med at stedet udvikler sig som en mad- og kulturdestination med grønt fokus.

Mette Bak-Andersen er industriel designer, underviser, forsker og ansat på BaneGaarden til at udvikle deres bæredygtige profil og strategi.
Hun vil starte dagen ud med at give en kort introduktion til, hvordan BaneGaarden arbejder med biodiversitet.

OBS: Vi opfordrer til at tage varmt tøj på, da bygningerne er under renovering.
Frokost og kaffe kan købes på BaneGaarden.

Hvilken kritik praktiseres på Paroles Designkritikerskole?

Som et uafhængigt, selvorganiseret uddannelsesinitiativ har Paroles Designkritikerskole til formål at etablere en kritisk designdiskurs i Danmark og skabe et netværk af udøvende designere med interesse i at få vækket, styrket, udfordret og delt ud af deres kritiske designsans.

Paroles Designkritikerskole henvender sig bredt til alle gamle som nye fagområder inden for design. Herudover understreges det, at skolen forsøger at skabe et inkluderende rum, hvor mennesker i alle aldre, kønsidentiteter og -udtryk, seksualiteter, etniske oprindelser, religioner og overbevisninger er velkomne – om du har en kunstnerisk eller kommerciel praksis.

Læs mere om Paroles Designkritikerskole her.

For tilmelding, kontakt venligst johanne@parole.cc.


Fotokreditering: Habeetats bihjem “Utzon”

20. nov 2021
kl. 10.00 - 16.00
BaneGaarden
Otto Busses Vej 45
2450 Kbh SV 
Pris
Øvrige100 kr.