Design denmark

Folkemødet er også for designere & designinteresserede

 

Nu er der ikke længe til det årlige folkemøde på Bornholm, som i år finder sted fra den 14.-17. juni. Folkemødet byder for en bred vifte af arrangementer – også designrelaterede arrangementer. Dem har vi samlet her, så du her kan få et overblik. 

Få overblikket over sted lokationerne på kortet her

Torsdag d. 14. juni 

Relancering af folkesjælen – Rose & Rose Design 

Har den danske folkesjæl mistet værdier som respekt, fællesskab og gæstfrihed? Danske kulturelle fænomener som design, TV-serier, hygge og kreativitet er succesfulde og efterspurgte eksportvarer i disse år. De afspejler en folkesjæl, der værner om værdier som lighed, tillid og rummelighed. Som dansker mærker mange dog, at disse værdier er truede, i et stresset og ekskluderende samfund. Sammenhængskraften og vores omgangsformer er udfordret af fænomener som multi-kulturalisme, migration og globalisering, men også af intern social polarisering, selvcentrering og fremmedangst. Til folkemødet på Bornholm 2018 relancerer vi i fællesskab folkesjælen: Kan vi styrke sammenhængskraften og folkesundheden i samfundet ved at blive mere opmærksomme på folkesjælen og på hinanden i dagligdagen? Hør forfatter Victor Boy Lindholm give sit inspirerende bud på folkesjælens udfordringer og muligheder anno 2018 og oplev en faciliteret designproces, der skal munde ud i en relancering af folkesjælen. 

Tid: 16.30-18.00
Sted: A28 (Danchells Anlæg) – Den Sociale Scene

Budskabet – Kolding Design Skole

Designskolen Kolding lancerer “BUDSKABET” – et værksted for din analoge statusopdatering. Vores tillid til Facebook og andre sociale medier er på et lavpunkt. Men vi vil jo stadig gerne kommunikere med hinanden. På Folkemødet indfører Designskolen Kolding derfor et helt nyt socialt medie – hvor Folkemødets deltagere får mulighed for at kommunikere på tværs og med hinanden – helt analogt og helt offline. Designskolen Kolding medbringer en pulje på 100 håndlavede badges med budskaber. For at få et budskab, skal du bytte med et budskab som du selv designer til Folkemødet. Det stigende antal budskaber udveksles på den måde løbende og måske støder du ind i dit eget badge, båret på brystet af en anden, der deler dine holdninger og synes dit budskab fortjener et ’like’. I Designskolen Koldings rullende værksted kan du, med kyndig vejledning, give dit budskab et stærkt og kreativt udtryk. Kom og del ”BUDSKABET”. 

Tid: 17.00-19.00
Sted: J41 (Kæmpestranden) – Designskolen Kolding

Skal vi have et sagkyndigt nævn for arkitekter og designere? UBVA 

Arkitektur og design er beskyttet af intellektuelle ejendomsrettigheder. Men det er de færreste arkitekter og designere, der har råd til at føre retssager. Derfor giver de fleste op på forhånd, når nogen krænker deres rettigheder. I de andre nordiske lande, derimod, kører sagerne ved sagkyndige nævn, der er langt billigere og langt hurtigere end domstolene. Hvorfor gør vi ikke sådan i Danmark? 

Tid: 17.30 – 18.30
Sted: K6 (Kirkepladsen) – Akademikernes Hus

Arkitekter på samlebånd – Dansk Arkitektur Center  

Boligbyggeriet har kronede dage – i København er indbyggertallet vokset med 14 % på bare syv år. Der bliver bygget tæt, højt og i et rasende tempo. Men bygger vi boliger til fortiden og ikke til fremtiden? Vi vil diskutere om storbyboligens bygherrer, arkitekter og ejendomsmæglere i al hastværk og i jagten på profit har glemt noget så romantisk som boligdrømmen? Passer boligerne til vores behov, når vi snart er mange flere seniorer, delefamilier og enlige? Risikerer vi, at de mange, nye boligbyggerier slet ikke matcher menneskers reelle boligdrømme om fællesskab, natur og helt andre ting? Og risikerer vi at stå tilbage med en kæmpe og ubæredygtig boligmasse? Eller, ender de mange nye storbyboliger med at blive en succes? Har storbyboligens bygherrer, arkitekter og ejendomsmæglere rent faktisk ramt plet i forsøget på at indfange vores storby-boligdrømme? 

Tid: 17.45-18.30
Sted: F22 (Ved Allinge Røgeri ) – Dansk Arkitektur Center

Fredag d. 15. juni

BUDSKABET – Christian Bason laver et budskab – Designskolen Kolding 

Designskolen Kolding lancerer “BUDSKABET” – et socialt medie, der ikke kan hackes. Kig med når Christian Bason, direktør for Dansk Design Center, giver sit budskab et visuelt udtryk. Vores tillid til Facebook og andre sociale medier er på et lavpunkt. Men vi vil jo stadig gerne kommunikere med hinanden. På Folkemødet indfører Designskolen Kolding derfor et helt nyt socialt medie – hvor Folkemødets deltagere får mulighed for at kommunikere på tværs og med hinanden – helt analogt og helt offline. Designskolen Kolding medbringer en pulje på 100 håndlavede badges med budskaber. For at få et budskab, skal du bytte med et budskab som du selv designer til Folkemødet. Det stigende antal budskaber udveksles på den måde løbende og måske støder du ind i dit eget badge, båret på brystet af en anden, der deler dine holdninger og synes dit budskab fortjener et ’like’. 

Tid: 15.00 – 15.30
Sted: J41 (Kæmpestranden) – Designskolen Kolding

Faggrænser begrænser! – Dansk Arkitektur Center 

Arkitekter og ingeniører finder sammen ude i virksomhederne, udvikler nye samarbejdsformer. I byggeprocesserne og på arbejdsmarkedet udvikler vi nye samarbejdsformer. Nogen oplever at fagtraditioner og gamle metoder begrænser os, mens verden buldrer frem. Er vejen frem mere samskabelse og tværfaglig revolution? Starter tværfagligheden på studierne? Hvordan arbejder iværksætteren med faggrænser? Hvad ønsker en iværksætter sig af uddannelsessystemet? Hvilke redskaber skal man bringe i spil for at gøre de kommende professionelle i stand til at bryde faggrænser? Hvad får studerende ud af at blive stærkere til at arbejde på tværs af fagligheder? Hvad får vi alle sammen ud af det? 

Tid: 17.45-18.30
Sted: F22 (Ved Allinge Røgeri) – Dansk Arkitektur Center

 

Lørdag d. 16. juni 

Er du klar til morgendagens design? – Statens Kunstfond 

Danmark har i årtier markeret sig som en stærk designnation. Kombinationen af stærk tradition og dygtige talenter er et stærkt kort på hånden i en tid, hvor virtuelle virkeligheder tager stadig større plads i alles hverdag. Godt design og kunsthåndværk gør en mærkbar forskel og underbygger de sanselige oplevelser. Men fødekæden skal prioriteres. Derfor har Statens Kunstfond særligt fokus på at støtte talentudviklingen indenfor design og kunsthåndværk og sikre den kunstneriske udvikling i et felt, som på godt og ondt krydser klinger med kommercielle producenter og masseforbrug. Keramikeren Petra Dalstrøm var blandt de udvalgte, som repræsenterede det ypperste inden for dansk kunsthåndværk og design på årets Mindcraft udstilling i Milano. Kom forbi Gæstens Salon i de gamle krostuer, Theaterstræde 2, hvor Petra Dalstrøm soder sit værk “Carbon Black” og giver et sjældent indblik i processer og udvikling af fremtidens design.

Tid: 10.30-11.15 
Sted: N5 (Nørregade) – Gæstgiveren

KADK inviterer til anderledes og sansende middag – KADK 

KADK sætter ikke bare tankerne, men også sanserne i spil, når der dækkes op til samtale og inviteres til et fælles måltid med madspild og deleøkonomi på menukortet! Alene i Danmark smider vi hvert år over 700.000 ton mad ud. Madspild koster danske forbrugere mere end 11 milliarder kroner årligt. Samtidig er vi blevet bedre til at leje hinandens biler og genbruge ting og tøj. Men kan vi gøre det bedre? Kan vi bruge vores ressourcer bedre og ikke blot mindske madspild – men blive bedre til at dele generelt, for et mere bæredygtigt samfund? KADK inviterer til middag hvor sanser og tanker pires, og giver anledning til en god dialog med meningsdannere om madspild og fødevareforbrug. Designere skal udvikle konkrete løsninger og produkter, men også skubbe til og kvalificere debatten. Konceptet er udviklet af 90 designstuderende på KADK i samarbejde med designvirksomheden Kähler og tager afsæt i KADK’s treårige satsning på FN’s 17 Verdensmål for en mere bæredygtig verden. 

Tid: 13.30 – 15.00
Sted: B99 (Nordlandspladsen) – Pop-up Events Nordlandspladsen 

Designing Privacy – Dansk Arkitektur Center & Department of Unsusual Certainties 

Designing privacy is an ongoing research project and discussion started ind 2017 by Canadian design studios Present-Futures and Department of Unusual Certainties. The project aims to further the public conversation surrounding “privacy” in this digital age. This iteration of the project is called the terms & conditions of exchange and is presented by the Department of Unusual Certainties at Folkemødet 2018. It takes the form of an interactive installation, that intends to make the transfer of information, which happens in a digital exchange, tangible for the particioants. In this case the guests who visit Danish Architecture Centers tent. Department of Unusual Certainties is a toronto-based studio who design collaborative processes for engagement, communication and education. 

Tid: 16.30 – 17.15
Sted: F22 (Ved Allinge Røgeri) – Dansk Arkitektur Center

Oplev unge arkitekter og designeres designprocess – Foreningen Arkitekter & Designere (FAOD) 

Forbundet Arkitekter og Designere viser i samarbejde med studerende fra KADK, hvordan unge arkitekter og designere arbejder med velfærdsproblemer som madspild og overforbrug, men de viser også vejen til, hvordan måltidet kan være kernen i vores fællesskab og skabe nye forbindelser. Kom og vær med til at dele måltidet i Akademikerhusets gård. Arrangementet viser dele af udstillingen Ingestion, som kandidatstuderende ved KADK, Kunstakademiets Arkitekt- og Designskoler. 

Tid: 16.30-17.30
Sted: K6 (Kirkepladsen) – Akademikernes Hus

Find med information om Folkmødet 2018 her