Design denmark

NavneNyt: KADK opruster med tre adjungerede professorer

Foto: Bo Linnemann, Cecilie Manz og Michael McKay

Tre markante erhvervsprofiler bliver nu tilknyttet Kunstakademiets Designskole. Dermed styrker uddannelsen sit kunstneriske og praksisorienterede fundament.

Kunstakademiets Designskole, KADK, har fra 1. februar 2019 fået sine første adjungerede professorer. Ærestitlerne bliver givet til designerne Cecilie Manz, Bo Linnemann og Michael McKay, der alle med knofedt har arbejdet sig til tops i designbranchen og i dag er succesfulde designere.

De tre adjungerede professorer kommer med mange års praksiserfaring og analytisk forståelse fra arbejdsmarkedet samtidig med, at de har vidt forskellige designfagligheder og branchenetværk, der tilsammen styrker KADK’s designuddannelser.

”Vores nye adjungerede professorer repræsenterer designbranchens bredde og har erfaring med nogle af de centrale opgaver, der rør sig i branchen lige nu både inden for produktdesign på højt kunstnerisk niveau, brand-kommunikation og strategisk designtænkning. Jeg glæder mig meget til deres bidrag til Designskolens undervisning og vidensudvikling,” siger Mathilde Aggebo, fagleder på Designskolen.

Titlen adjungeret professor bliver givet til personer med et højt praksis- og kunstnerisk niveau, og den indebærer blandt andet, at de udvalgte kan bidrage til undervisningen, holde forelæsninger, indgå i bedømmelsesudvalg og deltage i forsknings- og udviklingssamarbejde.

Tre forskellige designere

Fælles for Designskolens nye adjungerede professorer er, at de har opnået stor anerkendelse for deres designvirke herhjemme såvel som i udlandet.

Bo Linnemann er medstifter af og kreativ direktør i designbureauet Kontrapunkt, der i dag er et af nordens største design- og brandingbureauer. Han er særligt kendt for sit arbejde med rebranding af store, globale brands og for udvikling af brand typefaces og skriftsnit til danske og udenlandske virksomheder og institutioner.

Cecilie Manz er møbel- og produktdesigner og er blandt andet kendt for sine unikaproduktioner. Hun beskæftiger sig med mange forskellige genrer og har blandt andet lavet møbler, lamper, keramik, glas og tekstiler. Cecilie Manz arbejder konceptuelt og eksperimenterende. Hendes design er kendetegnet ved at være enkle, holdbare og tidløse.

Michael McKay er strategisk designrådgiver og faciliterer udviklings-, innovations- og forandringsprocesser blandt andet inden for designtænkning. Han har stor erfaring med at lede UX-designprocesser (user experience). Michael McKay har arbejdet en årrække for Nokia og har haft forskellige ledende stillinger hos Yahoo!, Amazon og eBay/Paypal.

Det bliver senere meldt ud, hvornår de tre adjungerede professorer holder tiltrædelsesforelæsning eller anden form for tiltrædelsesevent.

Cecilie Manz, Bo Linnemann og Michael McKay er tildelt titlen adjungeret professor for Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering for en femårig periode, som løber fra den 1. februar 2019 til 31. januar 2024.

Designskolen har de sidste par år også oprustet inden for den videnskabelige forskning og har i dag fire videnskabelige professorer.

YDERLIGERE OM DE TRE ADJUNGEREDE PROFESSORER:

Om Cecilie Manz

Cecilie Manz er uddannet fra Kunstakademiets Designskole (Danmarks Designskole) i 1997. Siden da har hun drevet eget studio (Cecilie Manz Studio), som har løst opgaver for blandt andet Fritz Hansen, B&O, Fredericia Furniture, Nils Holger Moorman, Lightyears, Muuto, Georg Jensen Damask, Iittala, Kähler, Offecct, Actus/Nissin.

Samarbejderne er i flere tilfælde blevet til internationale designklassikere, blandt andet lampeserien Caravaggio for Lightyears, B&O play-serien; linnedserien for Georg Jensen Damask og Duravits Luv kollektion.

Cecilie Manz er tildelt en lang række æresbevisninger for sit arbejde, blandt andet Thorvald Bindesbøll Medaljen (2011); Bruno Mathsson Prisen (2009); Kunstpreis Berlin (2008); Finn Juhl Architectural Prize (2007); Møbelprisen (2007); Elle Deco Japan (2012); Kronprinsparrets kulturpris (2014); Designer of the Year (Danish Awards) (2015); Wallpaper Award (2017); Knud V Engelhardts Mindelegat (2016); Red Dot Award (2018); Designer of the Year (Maison & Objet Paris) (2018).

Hun har desuden modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. 

Om Bo Linnemann

Bo Linnemann er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1981, afdelingen for grafisk design.

Sammen med Kim Meyer Andersen dannede Bo Linnemann i 1985 designbureauet Kontrapunkt, hvor han fortsat er designdirektør. Kontrapunkt er i dag et af nordens største design- og brandingbureauer med en bred opgaveportefølje inden for branding og identitetsudvikling, herunder brand typefaces og branded spaces samt wayfinding, servicedesign og digital strategiudvikling.

Kontrapunkt har blandt andet løst opgaver for Danske Bank, Carlsberg, Novo Nordisk, Billund Airport, Danmarks Apotekerforening, Andersen Bakery, det japanske smykkebrand Tasaki og Dai Nippon Printing, samt en række offentlige, danske institutioner såsom DSB, Udenrigsministeriet, Kulturministeriet, Finansministeriet, Post Danmark, Nationalmuseet og Det Kgl. Bibliotek.

Bo Linnemann er tildelt Den Danske Designpris 17 gange (1985-2012), Designrådets Årspris (2011), Nationalbankens Æreslegat (2012), Akademiets Bindesbøllmedalje (2014) og Type Directors Club, Tokyo, Gold Award (2017).

Om Michael McKay

Michael McKay er uddannet er ingeniør med speciale i design- og produktudvikling ved Danmarks Tekniske Universitet i 1996.

Michael McKay har været ansat hos Nokia i en årrække og var blandt andet en del af ledelsestemaet bag den succesfulde Nokia 3720.

2009- 2011 samt fra 2016 og frem til i dag har Michael McKay drevet virksomhederne McKay Explore og McKay Consulting i København med fokus på designstrategisk rådgivning, designtænkning og UX-design i virksomheder som Scheider Electric, Lego, Novo Nordisk, Maersk og Trifork.

I regi af McKay Consulting har han endvidere udviklet den digitale platform med tilhørende bog, ”Five Mindsets” med fokus på brug af designmetoder.

I perioden 2011-2016 havde Michael McKay forskellige ledende stillinger i Silicon Valley hos Yahoo!; Amazon og eBay/Paypal.