Design denmark

NavneNyt - Tillykke til Abelone Varming, 50 år

ALT KAN LØSES, HVIS VI TALER SAMMEN

Det stod ikke tegnet i kortene, at Abelone Varming skulle fejre sin 50-års fødselsdag i direktørstolen hos Design denmark. Og så alligevel – når hele arbejdslivet har handlet om design, så er det jo en ganske passende stol at sidde i.

”Jeg har aldrig haft en karriereplan, aldrig haft et mål om at sidde her med en fin titel, som avisen gider skrive om, bare fordi jeg fylder 50. Jeg har egentlig bare levet og åndet for design hele livet. Tilfældet, modet, lysten, nysgerrigheden og det grænsesøgende har været styrende for mig og for de valg jeg har truffet” siger Abelone.

Design denmark er en medlemsforening for danske designere, designtænkere og designvirksomheder. Foreningen varetager sine medlemmernes interesse ved dels at udbrede kendskabet til den store impact danske designeres arbejde har, og dels at arbejde for at sikre bedre vilkår for medlemmerne. Foreningens fem p’er lyder professionalisere, promover, skab potentiale, profit og politisk påvirkning. I den brede offentlighed er foreningen måske aktuelt mest kendt for, i samarbejde med Dansk Design Center at have revitaliseret Danish Design Awards i 2016.  

Selv beskriver Abelone sit engagement i foreningen således: ”Jeg er drevet af musketerånden – at vi står sammen og kæmper for kendskab til, forståelse for og brug af vores fag. Fordi vi med design kan være den afgørende forskel for, om noget bliver en succes. Det holder aldrig op med at motivere mig.”

Abelone Varming er uddannet på Danmarks Designskole, linjen for visuel kommunikation med afgang i 1996. I de formative år lå interessen i de kunstneriske og illustrative udfoldelser. I 1998 grundlagde hun sammen med sin mand Søren Varming tegnestuen Punktum design, hvor interessen drejede i retning af det strategiske og kommunikative og et fokus på branding for kunder som
KØS – Museum for kunst i det offentlige rum, Nørrebro Bryghus og Københavns Madhus og mange flere. Alle projekter med noget på hjertet.

”Det idealistiske skal være med, før jeg sådan rigtig synes det er sjovt. At kæmpe for kunst i det offentlige rum eller bedre mad for alle, det er projekter jeg kan mærke og føle. Det gør mig ambitiøs på sagen.”

Sideløbende med sit virke som selvstændig og partner i Punktum design engagerede Abelone sig tidligt i Design denmark, dengang Danske Designere. Hun blev mening medlem for 30 år siden, for syv år siden blev hun medlem af bestyrelsen, i 2014 næstformand og i 2018 blev hun udnævnt direktør. Det er historien om designeren, der blev ambassadør, nedefra og op.

Både i sit eget virke og som direktør for Design denmark abonnerer Abelone på den helt brede designdefinition, hvor design er lig med menneskelig frembringelse og til syvende og sidst udgør en forandringsagent – i det perspektiv er design alt, og kan alt. Det handler altså ikke kun om den pæne vase til at stille på kaminhylden, en funky skrifttype eller for den sags skyld en udødelige dansk designklassiker i træ, som har en særlig kvalitet, og som hun stadig stædigt værner om retten til at elske. Det handler også om potentialet til at ændre verden til noget bedre.

Design har potentialet til at løse stort set alle verdens udfordringer. Realisere FN’s klimamål, bringe orden i uorden, skønhed i det grimme og måske ligefrem gøre verden til et bedre sted. Men det kræver, at vi taler sammen. Dialog er nøglen til succes; ja – det er faktisk nøglen til det hele. Jeg tror på, at stort set alt kan løses via dialog. Det lyder måske meget idealistisk. Jeg er meget idealistisk, men på den anden side opfatter jeg ikke mig selv som en blåøjet idiot. Som designere har vi værktøjerne til at forandre de ting, der udgør et problem for vores samfund, og det skal vi gøre via dialog og samarbejde med stat, industri og det øvrige erhvervsliv.”

Hvervet som direktør i Design denmark er ikke bare at kæmpe for udbredelse af designanvendelse, men også at kæmpe for bedre rettigheder for danske designere og designvirksomheder.

”Jeg tror på, at vi som samfund skal passe på dem, der udvikler os. De store skal støtte de små, og de små udvikle de store. Det er en fødekæde og grundlaget for evolution. Designere bliver alt for ofte underbetalt og kopieret. Uddannelserne bliver beskåret. Man forventer gratis arbejde i udbud osv. Jeg sidder nu i en stilling, hvor jeg har mandat til at kæmpe for designernes rettighed, og til at indfri deres potentiale, og der tænker jeg egentlig, at jeg sidder meget rigtigt.”

Privat bor Abelone og Søren Varming nord for København, og har sammen børnene Kristoffer på 20 og Pauline på 16.

NavneNyt
Har du en nyhed til NavneNyt, som du gerne vil have delt, så skriv til sa@designdenmark.dk