Er den danske designbranche en del af løsningen på den globale klimakrise? Det er vi ret sikre på i VidensNetværket for Bæredygtig Innovation. Men præcis hvordan? Det vil vi undersøge og diskutere og professionalisere os inden for. Er det ikke netop os, der kan få miljøvenlige forandringer til at udvikle sig fra græsrodskultur til at blive en naturlig del af den almindelige forbrugskultur.
I netværket arbejder vi med udvikling og hvordan man designer bæredygtige produkter og services, miljøforbedrende adfærdsændringer, produktion, cirkulær økonomi, C2C, biodiversitet, materialer og genanvendelses systemer.
Kontakt VidensNetværket
Pil Bredahl: pilbredahldesign@gmail.com
Jakob Bendix: okxdk@leo-pharma.com
Netværkets medlemmer

Jakob Bendix
Brugercentreret Medical Device Senior Scientist, Leo-Pharma
Tovholder på netværket
Jakob Bendix er uddannet Industriel Designer fra Danmarks Designskole (DKDS) samt Møbelsnedker fra OTS.
Herudover er Jakob Bendix medstifter af VidensNetværket for Bæredygtig Innovation, selvudnævnt øko-havenisse samt designer af Squarely HangOn – en bæredygtig altankasse med genanvendte og genanvendelige materialer.
Siden 1997 har Jakob Bendix haft en faglig interesse for bæredygtighed og har sidenhen opbygget et solidt materialekendskab.
Som Brugercentreret Medical Device Senior Scientist designer Jakob Bendix medicinsk udstyr ved at transformere brugerindsigt til attraktive helhedsløsninger, heriblandt emballage, travel-kits, instruktioner og device design. Fra tidligere har Jakob Bendix seks års erfaring med implementering og kommunikation af firmaets designstrategi fra Coloplast.
Pil Bredahl
Produkt designer samt Design-kurator og Design-skribent
Tovholder på netværket
Pil Bredahl er uddannet fra Danmarks Design Skole og KADK i København med en Master i Design om Bæredygtighedsteorier i designfeltet.
Herudover er Pil Bredahl medstifter af designfælleskabet Kropsholder og Fairtrade Designers samt en del af den social-økonomiske virksomhed ITMV, der via tekstil-affald skaber jobs til udsatte kvinder.
Siden 2015 har Pil Bredahl været selvstændig og inden produktchef i designvirksomheden Menu.

Anne Marie Raaschou-Nielsen
Industriel designer, Unit 10 Design
Anne Marie Raaschou-Nielsen er uddannet Industriel designer fra ECAL i Schweiz. Efter at have arbejdet som designer i Montreal, Canada i en årrække, etablerede Anne Marie sammen med sin mand, Francis Cayouette, design studiet Unit 10 Design i København i 2000 og har herfra arbejdet med produkt- og møbeldesign, farver og kreativ rådgivning for kunder i ind og udland.
Samtidig med at udvikle produkter og projekter i eget navn, samarbejder Anne Marie fast med firmaer som Stelton, RIG-TIG og Knabstrup Keramik, hvor hun er ansvarlig for farvestrategi, messedesign, fotostil og involveret i produktudvikling.
Som medlem af netværket ønsker Anne Marie at kunne sparre og tilegne sig ny viden om bæredygtighed og materialer, med tanken om at kunne videre formidle, præge og rådgive til mere bæredygtighed og holdbare løsninger.

Birgitte Smedegaard
Partner i designduo
Birgitte Smedegaard er uddannet på Arkitektskolen i Aarhus, afd. ID.
Siden 1993 har Birgitte Smedegaard været partner i designduo, Smedegaard & Weis, hvor deres core er produktdesign inden for mange forskellige brancher, heriblandt audiovisuelle og elektroniske produkter. Designduo’s tilgang til bæredygtighed gennem årene har primært været fokus på lang levetid, æstetisk værdi og holdbarhed, minimum ressourceforbrug mv.
Som medlem af netværket ønsker Birgitte Smedegaard at øge sin viden om og fokus på bæredygtighed samt udvikle sin indsigt og kompetencer ift. at skabe retning, påvirke og rådgive til bæredygtige løsninger.
Ud over netværket sidder Birgitte Smedegaard i Design denmarks bestyrelse og er en del af det fælles censorkorps for de videregående kunstneriske uddannelser.
Christina Halskov
Designer og grundlægger af Halskov Design Studio
Hos Halskov Design Studio løses designopgaver inden for industriel design, belysning, møbler og velfærdsdesign. Som medlem af dette netværk søger Christina Halskov mere viden om bæredygtighed og cirkulær tankegang, der kan bringes ind i virksomhedens designløsninger og i dialogen med samarbejdspartnere, samt ønsket om at udvikle sit netværk og indsigt i bæredygtige muligheder og valg inden for designfeltet.
Foruden at være mentor for flere unge designere, er Christina Halskov medlem af Designrådet, jurymedlem for Danish Design Award, censor på Det Kongelige Akademi samt medlem af Designskolen Koldings repræsentantskab.

Dögg Guðmundsdóttir
Selvstændig designer og lærer
Som designer har Dögg Guðmundsdóttir uddannelser fra LHI Islandsk kunstakademi, Istituto Europeo de design i Italien og en Master fra KADK i Danmark med særligt fokus på innovation og bæredygtighed.
Herudover har Dögg Guðmundsdóttir undervisningserfaring fra KADK og Islands kunstakademi samt mange års erfaring i nordisk møbel, kunsthåndværk og industrielt design, hvor hun bl.a. bruger sin viden om bæredygtige materialer til produktion.
Dögg Guðmundsdóttirs design har et islandsk præg, men er samtidig stærkt forankret i den danske og nordiske designtradition.
I sin undervisning har Dögg Guðmundsdóttir stor interesse i at videreformidle ‘design thinking’ fra idé og udvikling til produktet er på markedet med brug af FN’s 17 verdensmål, C2C og circular economy med fokus på bæredygtige materialer.
Foruden dette sidder Dögg Guðmundsdóttir i Snedkernes Efterårsudstillings bestyrelse.
Helle Brechling Johansen
Industriel designer samt Cirkulær design- og undervisningskonsulent
Helle Brechling Johansen er uddannet industriel designer og Master i Design fra KADK.
I mange år har Helle Brechling Johansen arbejdet med bæredygtig designudvikling for flere danske designbrands, herunder by Lassen, Georg Jensen, becksöndergaard m.fl., og har gennem de seneste år formidlet og undervist i cirkulær designforståelse.
Helle Brechling Johansen er også en del af designfælleskabet RE-DO-THINK, som udvikler, formidler og vejleder i cirkulær designforståelse. Lige nu er designfællesskabet ved at udvikle en bog herom med støtte fra Statens Kunstfond, samt arbejder på et projekt under Design denmark, der skal være med til at synliggøre og igangsætte cirkulær designforståelse i designbranchen.
Sideløbende er Helle Brechling Johansen ansat på et pilotprojekt i Tårnby Kommune, hvor hun underviser tværgående afgangselever i bæredygtig design samt mentor for designstuderende på KADK, ITU og DTU.

Helle Heiberg
Med sin baggrund fra Parsons School of Design, Fine Art Department har Helle Heiberg fortalt visuelle historier, skrevet tekster, tegnet, konceptudviklet, fotograferet og produktudviklet.
Helle Heiberg har designet og fået patent på et lille redskab i mange lande, der langt om længe skal produceres, hvilket hun selv kommer til at stå for med visionen om et slutprodukt, som er bæredygtigt ned til mindste detalje.
Som medlem af netværket ønsker Helle Heiberg at tilegne sig mere viden om bæredygtige materialer og forretningsmodeller m.v. samt være med til at skabe en inspirerende fortælling om vigtigheden af bæredygtigt design, der også kan opmuntre og ændre de nye designeres mindsets til handlekraft.
Jacob Rudbeck
Arkitekt samt Industriel designer
Som en del af Holscher Design arbejder Jacob Rudbeck med produkt design og designløsninger inden for mange forskellige brancher. Med både danske og internationale kunder oplever Jacob Rudbeck mange forskellige holdninger og tilgange til bæredygtighed – hvortil et netværk med udveksling af erfaringer og viden er et skridt i den rigtige retning mod at skabe bæredygtige løsninger.
Herudover har Jacob Rudbeck bl.a. erfaring som selvstændig samt timeunderviser på KADK.
Jeanett Knipschildt
Designer af bæredygtige uldkunstværker, J. Knipschildt
Jeanett Knipschildt har en BA i Visuel Communication fra England samt Interior Design på Parsons School of Design.
Som designer af bæredygtige uldkunstværker, væver Jeanett Knipschildt akustiske væg kunstværker i råuld med titlen WOOLWALLS samt WHEN DREAMING… drømmefangere i forskellige størrelser og farveharmonier. Alle kunstværker er lavet af 100% merinould fra Europa samt håndvævede på genbrugsmetal eller bambus med logo på genbrugsakryl eller -træ.
Lotte Nystrup Lund
Futurista®, Designstrateg, Certificeret forandringsleder samt Cand.mag. i Idéhistorie
Lotte Nystrup Lund arbejder med bæredygtig udvikling i stor skala. Som selvstændig driver hun Futurista.dk, der hjælper ledere med bæredygtig udvikling af organisationer, byer og nationale initiativer. Lotte Nystrup Lund har f.eks. ledet udviklingen af Danmarks første fælles sprog for genbrug: Et sæt ikoner og guidelines, der gør det nemmere for alle at affaldssortere og cirkulere ressourcer.
Som forsker inden for bæredygtig byudvikling er Lotte Nystrup Lund tilknyttet Det Kongelige Akademi – Arkitektskolen i København.
Herudover sidder Lotte Nystrup Lund i Design denmarks bestyrelse samt er medlem af bestyrelseskvinder.dk.
Marie-Louise Rosholm
Tekstildesigner, Studio MLR
Marie-Louise Rosholm arbejder med innovation af bæredygtige tekstiler, både for de største industrier med at udvikle innovativ tekstil eller brug af tekstile metoder, samt for at hjælpe mindre virksomheder i at foretage bæredygtige valg ift. tekstil og udvikle bæredygtige tekstilprodukter.
Herudover arbejder Marie-Louise Rosholm globalt med trends, der fokuserer på bæredygtighed.
Marlene Hald
Design, som skaber positiv forandring
Marlene Hald er selvstændig designer med speciale i kommunikationsdesign, identitet og wayfinding, og mere end tyve års erfaring med design som udviklings- og forandringsværktøj.
Med tegnestuen Forlæns har Marlene Hald fokus på at bruge kommunikationsdesign og designmetoder til at fremme grøn omstilling og skabe positiv forandring for natur, klima, biodiversitet og mennesker.
I Vidensnetværk for Bæredygtig Innovation forsøger hun at blive klogere på designs potentiale til at skabe positiv forandring, og på hvordan kommunikationdesign kan styrke bæredygtige initiativer, ved at formidle, visualisere, overvinde barrierer og skabe entusiasme — både på et overordnet plan og i dagligdagens projekter.
Marlene Hald er uddannet på Danmarks Designskole, Institut for Visuel kommunikation i 2000.
Svend Onø
Creative design consultant
Som Creative design consultant brænder Svend Onø for at skabe nye og bedre produkter ved at udvikle idéer og koncepter, innovative designløsninger, produktidentitet og æstetik samt opbygge produktporteføljer og designstrategier.
Svend Onø arbejder med alt det, der kræves for at komme fra idé til marked med attraktive, nyttige og rentable produkter. Designere, producenter og virksomheder har et afgørende og meget stort ansvar og skal i Svend Onøs optik insistere på at gentænke og bygge et bæredygtigt samfund.

Tenna Hansen
Grafisk designer samt Cirkulær design formidler og konsulent
Tenna Hansen er uddannet grafiker fra Danmarks Designskole kombineret med en Master i Design om Cirkulær designforståelse. I dag arbejder hun med formidling og strategier inden for cirkulær design.
Tenna Hansen er deltidsansat på projektet Showroomet Den Bæredygtig By i Afdelingen for Bæredygtig udvikling, under KBH Kommune.
Herudover er hun medstifter af designfælleskabet RE-DO-THINK der formidler og vejleder i cirkulær designforståelse. Hos RE-DO-THINK arbejder de i øjeblikket dels på udvikling af en bog om cirkulær design forståelse støttet af Statens Kunstfond, og dels på et projekt under Design denmark, hvor de bidrager til synliggørelse og igangsættelse af cirkulær design forståelse inden for designfaget.
Tenna Hansen er også mentor for designstuderende.
Øivind Alexander Slaatto
Industriel designer
Øivind Alexander Slaatto er uddannet fra Danmarks Designskole, men forsøger ikke at specialisere sig, selvom lys og lyd fylder meget i hans designpraksis. Gennemgående er det, at alle nye og igangværende produkter – fra møbler til huse – designes efter cirkulære principper.
Udover at forvilde sig i detaljen, arbejder Øivind Alexander Slaatto med design i samfundsperspektiv igennem sit arbejde med Nordic Bildung og Statens Kunstfond, hvor Øivind Alexander Slaatto udgør et af Legatudvalg for Design og Kunstværks tre medlemmer.